Co to jest bambrzok? Z pomocą spieszy nam słownik gwary, który wyjaśnia, że to placek ziemniaczany pieczony bezpośrednio na blasze pieca. Przysmak dawniej bardzo popularny, a teraz zupełnie zapomniany. Czas przypomnieć sobie jego smak!
Okazją jest konkurs na najlepszy bambrzok, który organizuje Powiat Poznański, który w ten sposób chce przywrócić pamięć o tej potrawie. Być może jak przed wielu laty bambrzok znów będzie kosztowany podczas podwieczorków, jak to miało miejsce jeszcze w XIX wieku?
Celem konkursu jest upowszechnianie wiedzy o regionalnych produktach, tradycji spożywania wyrobów z ziemniaków, przepisach i recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, obecnie częściowo zapomnianych i niepraktykowanych, a posiadających niezaprzeczalne walory smakowe – wyjaśniają organizatorzy.
W konkursie na najsmaczniejszego bambrzoka mogą brać udział zespoły i pojedynczy miłośnicy przysmaków. Przed wszystkimi stoi to samo zadanie – upiec własną wersję tego zapomnianego ciasta. By wziąć udział w konkursie należy upiec i przynieść 2 blachy bambrzoka do Muzeum w Szreniawie w niedzielę 7 października między godziną 10:00 a 11:00, gdzie odbywać się będzie impreza Pyra Poznańska. Jedna blacha trafi do Kapituły Konkursowej, która oceniać będzie wypieki, a druga zostanie pokazana na wystawie podczas imprezy. Należy również dostarczyć wypełnioną kartę uczestnictwa.
Oto przepis na Bambrzoka.
Do jego przyrządzenia w tradycyjny sposób potrzebne będą:
1. pyry – 2 kg
2. mąka pszenna – 120 g
3. jajka – 4 szt.
4. soda oczyszczona – 1 łyżeczka
5. sól – według uznania do smaku
6. tłuszcz – około 3 – 4 łyżeczek
Bambrzoka można przygotować z boczkiem, kiełbasą, kaszanką lub cebulką czyniąc z niego danie główne.
Jeśli ma to być podwieczorek należy dodać cukier – około 80 – 100 g. Podajemy go wtedy z musem jabłkowym lub powidłami i kawą zbożową.
Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na plendze. Następnie dodać mąkę, jajka, sodę, sól, cukier i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i posmarować na wierzchu rozpuszczonym tłuszczem. Piec w temperaturze 250 stopniach C na złoty kolor około 30 minut.
Bambrzok podawany jest na ciepło.
Jeżeli starte na tarce ziemniaki mają dużą zawartość soku, dobrze jest włożyć je na sito wyłożone płótnem, żeby odciekły
Dodaj komentarz