Oprócz smakowitych potraw często zapamiętujemy także rozmowę z kucharzem i jego opowieści o kulinarnych inspiracjach. W dobrych restauracjach poszukujemy pomysłów na nasze domowe kolacyjki, a najchętniej podpatrywalibyśmy na żywo pracę szefów kuchni. Często bezpośredni kontakt z kucharzem uniemożliwiają przepisy BHP. Ale jest na to sposób!
Właściciele poznańskiej restauracji Concordia Taste wpadli jednak na pomysł mobilnej kuchni, która będzie podjeżdżała do stolika, gdzie kucharz będzie wyczarowywał oryginalne dania.
Wprowadzenie stacji do przestrzeni restauracji ma umożliwić przełamanie dystansu pomiędzy gośćmi, a kucharzami i sprawić, aby mogli ze sobą rozmawiać. Tak powstało FoodLab będące połączeniem kuchni, baru, stołu, spiżarni i stanowiska do warsztatów kulinarnych. Do współpracy przy tworzeniu oryginalnego mebla – maszyny kucharskiej Concordia zaprosiła Tomka i Gosię Rygalik, prowadzących jedną z czołowych pracowni projektowych w Polsce – Studio Rygalik.
FoodLab to system mobilnych modułów pozwalających na dowolną aranżację, a w zależności od potrzeb, w który wbudowano zaawansowane technologicznie kuchenne urządzenia ale także typowo „domowe” sprzęty – toster, mikser,blender, czy wyciskarka do owoców.
Mobilna stacja kulinarna będzie pozwalała na gotowanie na żywo, tym samym na realizację oryginalnych kulinarnych warsztatów na które już zaprasza szef kuchni Concordii.
Tomek Trąbalski potrafi bardzo ciekawie opowiadać o jedzeniu i gotowaniu, wielepodróżował, ma w głowie mnóstwo inspiracji i bardzo żałowałam, że nasi goście nie mogą goposłuchać i dzięki temu lepiej zrozumieć, dlaczego niektóre dania wyglądają tak, a nie inaczej. Kontakt z gośćmi i ich opiniami jest też potrzebny wszystkim naszym kucharzom – po to, aby moglisię rozwijać i dostosowywać menu do ich oczekiwań – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka Concordia Taste
Dodaj komentarz