Adam Adamczak, szef restauracji Concordia Taste, dołączył do bardzo wąskiego grona najlepszych kucharzy w Polsce. Właśnie otrzymał tytuł „Młody talent” przyznawany przez prestiżowy przewodnik Gault@Millau. Wcześniej Adam Adamczak został Kucharzem Roku Magazynu Kuchnia oraz finalistą IV edycji programu Top Chef.
Na co dzień dla gości są najczęściej „niewidoczni”, podczas gali wręczenia nagród przewodnika Gault@Millau to oni byli w centrum uwagi. W Poznaniu wręczono nagrody m.in. dla Szefa roku, szefa Jutra czy najlepszego kucharza kuchni tradycyjnej w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku. Najważniejszym punktem gali była jednak kulinarna uczta, smakowanie potraw przygotowanych przez laureatów.
Dla Młodego Talentu – Adama Adamczaka – gotowanie jest jego pasją „od zawsze”, dlatego szkoła gastronomiczna była dla niego oczywistym wyborem. Pierwsze kroki stawiał w restauracjach z tradycyjną kuchnią polską. Lubi eksperymentować i szukać nieznanych zastosowań znanych składników.
Adamczak docenia też kuchnię regionalną i małe gospodarstwa produkujące lokalne wyroby. Nadal inspiruje się kuchnią polską, ale do tradycyjnych przepisów wprowadza swoje własne pomysły. Jest zdobywcą tytułu Kucharz Roku 2013 Magazynu Kuchnia, uczestnikiem IV edycji programu Top Chef, od 2012 roku związany jest Concordią.
Kulinarne wyróżnienia przyznawane są na podstawie oceny inspektorów Gault&Millau Polska, którzy od marca anonimowo odwiedzają restauracje w całym kraju.
Polska została na potrzeby tego przedsięwzięcia umownie podzielona na cztery regiony, w których odbywają się spotkania gromadzące szefów z danego rejonu. Podczas każdego ze spotkań są przyznawane nagrody dla najlepszych w regionie w pięciu kategoriach: Kuchnia Tradycyjna, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku.
Dodaj komentarz