Podobnie jak w roku ubiegłym podczas inauguracji Jarmarku Wielkanocnego, organizowanego od wielu lat przez miasto odbywa się impreza firmowana przez rzeźników i wędliniarzy Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja.
W samym sercu miasta przez wiele godzin całe rodziny mają okazję uczestniczyć w znakomitej zabawie kulinarno-edukacyjnej. Najmłodsi uczą się przygotowywać koszyk ze święconką, a starsi przyrządzać po nowemu tradycyjne potrawy wielkanocne, a wszyscy mogą skosztować znakomitych kiełbas, szynek i wędzonek.
Przez cały dzień mnóstwo ludzi ustawiało się w bardzo długich kolejkach przy ogromnym kotle z białą kiełbasą.
Aż do Wielkiego Czwartku Starym Rynku będzie można kupić lokalną i tradycyjną żywność, w tym jaja od kur z wolnego chowu, białą kiełbasę, wędliny, sery, pieczywo czy ekologiczne wina.
Większość oferowanych na Jarmarku produktów nie jest dostępna w zwykłych sklepach. Są też wyroby rękodzielnicze. Organizatorzy przygotowali także atrakcje kulturalne, występy muzyczne, m.in., zespołu Droryje, Kapeli Dudziarskiej “Koźlary” ze Stęszewa oraz chóru męskiego Arion
Poznański Jarmark Wielkanocny na Starym Rynku potrwa do 24 marca. Stoiska czynne są od 12:00 do 20:00
Dodaj komentarz