Na widelcu POZnań

Restaurant Day w sobotę – zapowiada się rozgrzewająco!

Restaurant Day na Placu Wielkopolskim (2)  Foto: TD

W sobotę, 16 listopada, polecamy długo wyczekiwany przez smakoszy – kolejny Restaurant Day. Jest to wyjątkowa impreza obchodzona na całym świecie, będąca karnawałem dobrego jedzenia i smaku. W Poznaniu powstanie 26 jednodniowych restauracji. Planując swoje kulinarne wędrówki powinniście zahaczyć o Galerię Malta, Strefę Kultywator na Zielonej, Stary Rynek, Plac Wolności i Zaułek na Jeżycach.

Strefa Kultywator przy Zielonej już od roku zaprasza w swoje progi kucharzy amatorów oraz smakoszy dobrej kuchni. Jak zawsze możecie liczyć tam na ucztę dla podniebienia! Nie chcemy Was ganiać w listopadową sobotę po całym mieście, dlatego tylko u nas w jednym miejscu możecie posmakować kuchni z całego świata. Będzie smacznie, będzie ciepło, będzie miło i muzycznie.

Za sprawą Restaurant Day, będzie można posmakować hummusu. Oprócz licznych wariantów smakowych tej bliskowschodniej potrawy „Habemus Hummus” oferować będzie również całą gamę dodatków.

Cześć, jestem Marcin Robię sushi od kilku lat i zapraszam na spróbowanie tego co dla Ciebie przyrządzę! Moim głównym mottem w robieniu sushi jest to aby robić sushi smaczne, zdrowe i w przystępnej cenie! Chcesz spróbować sushi jak z dobrej restauracji, przy okazji nie zostawiając tam całej zawartości swojego portfela? Jesteś ciekaw co to Kimbap, słyszałeś o “sushi” z mięsem? Nie? Przyjdź i sprawdź w Strefie Kultywator  tak zaprasza Marcin Tyrakowski.

Restaurant Day na Placu Wielkopolskim (2) Foto: TD

Tego dnia w Galerii Malta swoje restauracje otworzy siedmioro pasjonatów pysznego, zdrowego jedzenia, w których promować będą kuchnię wegańską i wegetariańską. W ich ofercie będzie można skosztować jesiennych eksperymentów z pieczonych buraczków, wegetariańskich pierogów, kuchni indyjskiej czy bezglutenowego ciasta pomarańczowego na migdałach.

Gotujemy, aby było pysznie, zdrowo, bez chemii, jak najbardziej ekologicznie. Staramy się unikać glutenu, pszenicy i wszelkich innych możliwych dla ludzkiego organizmu alergenów. W miarę możliwości używamy świeżych składników, z eko upraw i własnej działki – tak zapraszają Kinga+Justyna+Ewelina. W Malcie także restauracja „Zjedz pan buraka” –  na słono i słodko, w koktajlu i w formie lodowej!

Wino Na Widelcu na Szewskiej – to inicjatywa, która promuje odpowiedni dobór win do potraw i potraw do wina. Wino jest pokarmem i częścią posiłku, tworzy z potrawami symbiozę, która wznosi smaki aromaty na wyższy poziom.

Dobre Dziewczyny Foto: facebook“U Sąsiadek” na jeżyckim Zaciszu gotują trzy miłośniczki dobrej, tradycyjnej kuchni, z czego jedna wegetariańskiej. W zaproszeniu tak się polecają: W naszej restauracji będzie się można rozgrzać gorącą zupą (korzenna dyniowa, łagodny krem z białych warzyw oraz bardzo ostra aztecka), skosztować pierogów domowej roboty (trzy różne nadzienia) oraz zjeść kawałek pysznego domowego ciasta (będzie tarta czekoladowa, tiramisu i rogaliki cynamonowe).

Na Zaciszu będzie też kulinarny „Koszyczek z okna”,  a w nim de nata – ciasteczka portugalskie i inne słodkości doskonałe, by zabrać ze sobą na spacer . Do każdego zamówienia Dobre Dziewczyny obiecują dodać niespodziankę! (Ul. Zacisze, 200 m od Mostu Teatralnego, 100 m od Zaułka Krystyny Feldman)

W Placówce na Dąbrowskiego 8, Kaja i Olga serwować będą samo dobro prosto z piekarnika: ciastka i babeczki. Wybierać będzie można z spośród słodkich, wytrawnych, wegańskich i niewegańskich. Inicjatywa powstała z pasji do pieczenia i chęci dzielenia się tym, co smaczne i zdrowe.

Także Studenci postanowili skonfrontować teorię z praktyką. Mamy nadzieję zaskoczyć wasze podniebienia i pokazać swoje umiejętności z najlepszej strony. Zapewniamy studencką atmosferę, lecz na pewno nie studenckie jedzenie. Pozwólcie nam się zaskoczyć jesiennym, rozgrzewającym menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Począwszy od domowego pasztetu, przez zupę dyniową i specjały kuchni indyjskiej, a skończywszy na klasycznych deserach. Zapraszamy i obiecujemy, że posprzątamy. U studentów – Chociszewskiego 47/8

Plan jednodniowych restauracji znajdziecie tutaj

1 komentarz

kliknij by dodać komentarz


  • nie wiedziałem, że w Kultywatorze tez, o i nie ma nic w Browarze a to moze i dobrze