Mimo nietypowego roku, na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku nie może zabraknąć konkursu kulinarnego. W tym roku wracamy do kaczki! Kaczki, która mocno wiąże się z Wielkopolską, ale także z Festiwalem. Trzy lata temu odbył się bowiem kaczy konkurs i to w dwóch kategoriach.
To było wielkie wydarzenie. Konkursy po krótkiej przerwie powróciły do festiwalowego programu i to z przytupem. Jury złożone z kucharzy oraz wybitnych smakoszy wybrało dwóch zwycięzców: w kategorii “Tradycyjna klasyczna” wygrała Restauracja 3 Kolory Malta w Poznaniu, w rywalizacji “Nowa tradycja” najlepsza okazała się kaczka restauracji Cocorico w Poznaniu.
W tym roku zaproszono restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, lokale gastronomiczne do rywalizacji, której tematem jest po prostu kaczka. Należy przygotować dowolne danie, może być to: przystawka lub danie główne, z dowolnego elementu kaczki w dowolnej kreacji. Jest jeden warunek, danie musi być w bieżącym menu lub we wkładce sezonowej. Głównym celem zorganizowania jednego z pierwszych konkursów kulinarnych w Polsce po ogólnokrajowej kwarantannie jest wsparcie gastronomii, promocja lokali, które ucierpiały bardzo mocno w okresie, gdy ich działalność opierała się tylko na wywozach.
Aż 20 dań zostanie poddanych ocenie jury, w którego skład wchodzą m.in. Paweł Loroch, Gieno Mientkiewicz, Adam Chrząstowski, Dawid Łagowski, Katia Roman-Trzaska, Maciej Piątek, Sergiusz Hieronimczak.
Do konkursu zgłosiły się następujące restauracje: RAUT Eventy Catering Restauracja Rezydencja z Kicina, Hotel Andersia -Restauracja Flavoria, Restauracja 3kolory Malta (obrońca pierwszego miejsca z poprzedniego konkursu), Restauracja & Hotel Punkt Widzenia ze Skórzewa, Hotel Vistula ze Świecia (damska ekipa), Viva Pomodori, Ratajska Kuchnia i Wino, Pałac w Orli, Pierożak, Restauracja Dziki Dwór pod Kaczką Gniezno, Pałacowa Spiżarnia Pałac Popowo oraz poza klasyfikacją gospodarze konkursu Restauracja ZA MUREM w Poznaniu.
Restauracje mogły zgłaszać do trzech dań. Wśród propozycji przeważa klasyka, czyli kaczka z pyzami i modrą kapustą, ale mamy też takie smakołyki jak pierogi po poznańsku z farszem pieczonej kaczki z jabłkami, tatara z piersi kaczej, sernik z podrobami kaczymi czy przystawkę, do której kucharz wykorzystał… liście marihuany leczniczej.
Udział w konkursie, a szczególnie zwycięstwo daje także wymierne korzyści finansowe. Restauracja 3kolory Malta, która wciąż ma w swojej ofercie kaczkę konkursową i sprzedaje ją w ćwiartkach i połówkach z pyzami i modrą kapustą jest najlepszym przykładem. Od zwycięstwa goście zjedli kilka tysięcy porcji (tylko w roku 2019 – ćwiartki 3299 sztuk i połówki 513 sztuk), a takie opinie jak te nie należą do rzadkości:
Kaczka najlepsza w Poznaniu!, czy też Najlepsza kaczka, jaką jedliśmy.
Tripadvisora
Konkurs odbywa się w Restauracji Za Murem, ul. Fabianowo 39 w Poznaniu 14 sierpnia. Początek rywalizacji o godzinie 11:00.
Ogłoszenie wyników i wręczenie wyróżnień oraz certyfikatów odbędzie się ok. godziny 18:00. Nagrodzeni nie poznają kolejności trzech pierwszych miejsc. Uroczyste wręczenie dyplomów odbędzie się na Starym Rynku w sobotę o godzinie 20:00 podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Podczas całego dnia w Restauracji Za Murem będzie można skorzystać z dań ze skróconego menu opartego na kaczce: czernina, gulasz z podrobów oraz pajda chleba ze smarowidłem kaczym. Będą dostępne też napoje.
Dodaj komentarz