Święta w Polsce nierozerwalnie związane są z jedzeniem. Na niektóre przysmaki wielu smakoszów czeka z utęsknieniem przez cały rok. Nie inaczej jest w przypadku Wielkanocy. Uroczyste spotkania przy stole wymagają specjalnej oprawy kulinarnej. W menu królują jajka, żurek, różnego rodzaju wędliny… Co jeszcze powinno znaleźć się w wielkanocnym jadłospisie?
Bez jajka ani rusz!
Kolorowe pisanki widać wszędzie: w koszykach ze święconką, stroikach, kartkach pocztowych. Jajka, jako symbol odradzającego się życia, to znak rozpoznawczy wiosennych świąt. Ich przyrządzenia nie warto ograniczać do ugotowania na twardo i podania z majonezem. Jajka faszerowane pieczarkami, kozim serem, guacamole, łososiem albo krewetkami smakują jeszcze lepiej. Ważne jest, by świąteczne dania odróżniały się od potraw, które jadamy na co dzień.
Uroczyste śniadanie
Uroczyste obchody Wielkanocy zazwyczaj rozpoczynają się w świąteczny poranek. To prawdopodobnie najbardziej wystawne śniadanie w ciągu całego roku! Warto zastanowić się nad tym, jakie składniki powinny znaleźć się na eleganckich półmiskach. Wspomniane jajka faszerowane to dobry start. Jeśli chcecie, by wasza jajecznica nabrała szykowności, udekorujcie ją rzeżuchą, kiełkami rzodkiewki albo brokułu. Polecamy wypróbować przepisy na kolorowe omlety lub frittatę – włoską wariację na temat jajka. Francuski quiche, czyli rodzaj tarty z masą jajeczną, to równie dobry sposób na odświeżenie świątecznego menu.
Wielkanocne zupy
Tutaj sprawa tylko pozornie wydaje się oczywista. Żurek lub barszcz biały to w większości domów punkt obowiązkowy. Próbowaliście kiedyś serwować je w wydrążonym chlebku? Już na pierwszy rzut oka wiadomo, że mamy do czynienia z wyjątkową okazją. Kucharze, którzy poszukują odmiany, powinni spróbować wyrazistej szczawiowej lub wielkanocnej zupy chrzanowej.
Wielkanocna zupa chrzanowa
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 surowe białe kiełbasy
- 4 jajka
- 15 g chrzanu
- 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 białe cebule
- 2 łyżki mąki
- 80 ml oleju
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 2 litry bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
- Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij ją w garnku na oleju. Następnie dodaj mąkę i wszystko zasmaż.
- Przygotuj 2 litry bulionu drobiowego według ulubionego przepisu i zalej nim zasmażkę. Do całości wrzuć kiełbasę i dopraw Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr. Wywar gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbasę, lekko ją ostudź i pokrój w plasterki.
- Ugotuj jajka na twardo, po czym posiekaj je albo zetrzyj na tarce.
- Do zupy dodaj chrzan i śmietanę. Gotuj jeszcze raz przez około 15 minut do momentu, aż danie przejdzie smakiem chrzanu.
- Na koniec wrzuć do zupy plastry kiełbasy oraz posiekane jajka. Danie serwuj z dodatkiem natki pietruszki.
Obiad – świętowania ciąg dalszy
Podczas Wielkanocy trudno oddalać się od stołu – w końcu czeka nas tam mnóstwo smakołyków. Często jednak pojawia się dylemat pt. „co podać w charakterze dania głównego?”. Tradycyjne przysmaki mięsem stoją, ale niech będzie to coś innego niż klasyczny schabowy. To doskonała okazja do wypróbowania kurczaka albo kaczki pieczonych w całości. Królik podany w delikatnym sosie również podkreśli rangę wydarzenia. Dzięki radom szefa kuchni Knorr bez trudu przygotujecie pieczeń rzymską z jajkiem, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też bardzo efektownie wygląda.
Pieczeń rzymska z jajkiem
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 800 g udźca z indyka bez kości
- 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Knorr
- 7 jajek
- 2 kajzerki namoczone w mleku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g zielonych oliwek
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g sera feta
Sposób przygotowania:
- Mięso drobiowe zmiel na grubych oczkach i wymieszaj z bułkami odciśniętymi z mleka.
- Do indyka dodaj łyżeczkę chili, Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, 2 jaja, posiekaną natkę pietruszki, oliwki pokrojone w plastry oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę. Dokładnie połącz składniki.
- Połowę farszu ułóż w formie do ciasta, najlepiej o wymiarach 27 cm x 12 cm, wyłożonej pergaminem. Na środku zrób nieduże wgłębienie. Następnie porozkładaj 5 jaj, ugotowanych na twardo i obranych. Całość zakryj resztą farszu.
- Postukaj pieczenią, upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut.
Słodki akcent
Nie ma świętowania bez deseru! Tradycja nakazuje przygotowanie kolorowego mazurka. Z jego dekoracją naprawdę można zaszaleć. Użyjcie do tego płatków migdałowych, wiórków kokosowych, rodzynek, orzechów, kandyzowanych owoców. Nie można zapomnieć o wielkanocnych babach. Ich charakterystyczny kształt sprawia, że stają się najlepszą dekoracją odświętnie przybranego stołu. Cytrynowa, rumowa, a może marchewkowa? Apetycznych możliwości nie brakuje!
Dodaj komentarz