smaczneGO

Bigos i kapuśniak – to typowe polskie potrawy?

Bigos i kapuśniak to najbardziej typowe polskie potrawy, niezapożyczone z innych krajów – przynajmniej tak uważają respondenci, którzy wzięli udział w badaniu „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?”. Co ciekawe, mimo tego to smak słony, a nie kwaśny badani uznali za najcharakterystyczniejszy dla naszej kuchni. Najmocniej kojarzoną z nią polską przyprawą jest z czosnek.

Daniem, które wydaje się najbardziej polskie, jest oczywiście bigos. Pojawiał się on też dość wysoko wśród dań, które byśmy zaserwowali obcokrajowcom, aby im przedstawić kuchnię polską” – mówi w dziennikarka i blogerka zajmująca się tematyką kulinarną Małgorzata Minta.

Innymi typowymi polskimi potrawami są kapuśniak, żurek, kaszanka oraz kotlet schabowy. Z kolei aby pokazać smak polskiej kuchni gościom z zagranicy, respondenci poza bigosem najchętniej poczęstowaliby ich pierogami, sernikiem, a także rosołem.

Czy dania rodzimej kuchni goszczą na naszych stołach często? Z przeprowadzonego badania wynika, że tak. 75% respondentów jada je co najmniej kilka razy w tygodniu we własnym domu. Rzadziej jedzą oni polskie potrawy w gościnie, a tylko czasami – w lokalu gastronomicznym.

Być może wkrótce się to zmieni, a to za sprawą programu Polskie Skarby Kulinarne. Celem programu jest promowanie naszej rodzimej kuchni i dążenie do tego, żeby jej dania, również te mniej znane, coraz częściej pojawiały się w polskich restauracjach, ale też na domowych stołach Polaków.

Program jest skierowany do przedstawicieli gastronomii, których chcemy zainspirować, żeby w menu polskich restauracji zaczęły pojawiać się tradycyjne polskie potrawy, czyli skarby kulinarne. Poprzez gastronomię chcemy zainteresować klienta ostatecznego, konsumenta, który w tych restauracjach zacznie odkrywać, czym była kuchnia polska w przeszłości” – informuje Dominik Branny z Makro Polska.

W ramach programu dla przedstawicieli świata kulinarnego są organizowane różne warsztaty oraz spotkania. Konsumenci skorzystają zaś na akcji edukacyjnej, która ma im przybliżyć wiedzę na temat kuchni polskiej, a przy okazji zachęcić ich do czerpania z jej bogactw.

Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz