Wspaniałe potrawy przygotowywane przez wyśmienitych kucharzy, niezwykli goście i szczytny cel. Tak w największym skrócie wyglądać będzie sobotnia kolacja w Zagrodzie Bamberskiej. Podczas tej niecodziennej, kulinarnej imprezy zbierane będą bejmy dla rodzin objętych wsparciem Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Poznaniu.
Potrawy tego wieczoru przygotowywać będzie Magdalena Ossowska, kucharz z restauracji YoSH w Stuttgarcie z gwiazdką Michelin oraz Roman Kosmalski, szef kuchni Zagrody Bamberskiej.
Na początku roku zespół Zagrody Bamberskiej na zaproszenie restauracji YoSH ze Stuttgartu odwiedził tą uznaną restaurację, właśnie wtedy doszło do spotkania Romana Kosmalskiego i Magdaleny Ossowskiej, a nieco wcześniej narodził się pomysł wspólnego gotowania, które jest planowane na sobotę 17. sierpnia – wyjaśnia Remigiusz Dudek z Zagrody – ideą przyświecającą temu wydarzeniu jest integracja kucharzy z różnych środowisk i krajów oraz wymiana doświadczeń, jest to też doskonała okazja, by przełamać dominujące w branży podejście, według którego restauracje muszą ze sobą konkurować.
Wspólne przedsięwzięcie powinno pokazać zdaniem pomysłodawców, że ze współpracy pomiędzy restauracjami płynie wiele korzyści i powstają bardzo ciekawe pomysły kulinarne.
Restauracja YoSH słynie z serwowania dań reprezentujących różne regiony świata. Wszystkie są przygotowywane w indywidualnym i specyficznym stylu zespołu kucharzy. Ich dokonania zostały uhonorowane gwiazdką Michelin.
Restauracja Zagroda Bamberska serwuje dania tradycyjnej kuchni wielkopolskiej, ale podanej w nowoczesnym stylu. Roman Kosmalski, szef kuchni, przygotowuje wszystkie dania zgodnie z założeniami filozofii Slow Food.
Podczas sobotniej kolacji serwowane będą właśnie lokalne specjały w zaskakującej czasami formie. Mamy nadzieję, że zaspokoją one nawet najbardziej wymagające podniebienia – dodaje Remigiusz Dudek – Magdalena Ossowska i Roman Kosmalski właśnie zakończyli pracę nad menu.
Kolacja rozpocznie się od podania amuse bouche tatara z wielkopolskiej polędwicy z chlebem z jałowcem, którym towarzyszyć będzie kogel-mogel z jajka przepiórczego. Podawaną zupą będzie krem z korzenia pieczonej pietruszki ze świeżymi letnimi truflami i ciasteczkiem z kaszy gryczanej. W menu znajdą się także troć bałtycka z pieprznikiem jadalnym i fettuccine oraz turbot z ratatouille i musem z selera oraz filet z kaczki z ciastem makowym i puree jabłkowym.
Wstęp na sobotnią kolację jest bezpłatny dla osób, które otrzymały od restauracji Zagroda Bamberska specjalne zaproszenia, a całość zebranych środków zostanie przeznaczona na opisany już cel społeczny.
Dodaj komentarz