Na kulinarnej mapie Poznania Okruszki pojawiły się w listopadzie zeszłego roku. I jeśli powiem, że po zjedzeniu śniadania nie zostawiłem żadnych okruszków, to już nic więcej nie będzie trzeba pisać i w tym momencie zakończyć recenzję 🙂
Oczywiście, jak każda recenzja obarczona jest pewnymi ograniczeniami, polega na subiektywnej ocenie. W przypadku tego miejsca, niech przemówią obrazki, które widać, np. w niedzielny poranek, godzinie o 10:00 ciężko w lokalu wcisnąć szpilkę. Znaczy, że osób zachwycających się śniadaniem jest znacznie więcej.
Menu nie jest skomplikowane. Koreańska kanapka składająca się z tostowanych na maśle kromek brioszki, puszystej jajecznicy, sera cheddar i słodko-ostrego sosu z różnymi dodatkami, coś słodkiego i coś do picia. Do tego przemiła obsługa i przepis na coś niezwykłego mamy gotowy.
Co to jest Egg Drop?
Kanapka z jajkiem to popularna koreańska kanapka, przyrządzana z puszystej jajecznicy, szynki lub bekonu i sera. Jest umieszczony pomiędzy grubymi plasterkami tostu posmarowanego masłem i wykończony słodkim sosem jajecznym. Istnieje wiele różnych nadzień i odmian tej kanapki z jajecznicą, w tym teriyaki z grillem i dodatkami z awokado i chlebem czosnkowym.
W wydaniu okruszkowym sos jest słodko-ostry. I choć jestem miłośnikiem tej części bardziej ostrej, to tutaj znaleziono idealny balans. Ta kanapka na pewno nie będzie za słodka, ani za ostra.
Poznań zdecydowanie pokochał koreańską kuchnię – w tym miejscu wspomnijmy choćby Kim Chi Ken czy Masiso. Trzymam mocno kciuki, by Okruszki zadomowiły się tu na stałe.
Okruszki
ul. Zwierzyniecka 12
czynne codziennie 9:00 – 16:00
*chapsnąć – w gwarze poznańskiej – ugryźć
Dodaj komentarz