Bez kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej wuchta wiary nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania. Jej smak będzie można sobie przypomnieć na Starym Rynk, gdzie trwa jeszcze do wtorku Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.
Pretekstem do przypomnienia sobie smaku naszej wielkopolskiej białej kiełbasy jest przyznanie niedawno temu produktowi unijnego znaku chronionego oznaczenia geograficznego.
Na ten ogromny sukces czekaliśmy wiele lat, bo proces przyznawania tego oznaczenia jest żmudny i obarczony skomplikowanymi procedurami – wyjaśnia Marzena Rutkowska-Kalisz z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej – z tym większą radością zapraszamy Państwa we wtorek 15 sierpnia na Stary Rynek
Podczas promocji tego przysmaku odbędzie się wielkie gotowanie i degustacja kiełbas. Będzie zatem biała parzona z wody, z grilla i przygotowywana także na wiele innych sposobów. Na gości w specjalnym stoisku informacyjnym Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej czekać też będą naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego Poznaniu.
Bardzo nam zależy, by ta chluba naszych wędliniarzy stała się nowym kulinarnym symbolem Poznania i Wielkopolski – dodaje Marzena Rutkowska-Kalisz – mamy przepis na znakomite menu w którym zaproponujemy najpierw coś konkretnego czyli kiełbasę białą parzoną wielkopolską, a na deser rogale świętomarcińskie.
Białej kiełbasy będziemy mogli skosztować na stoisku Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej na Starym Rynku we wtorek 15 sierpnia od 12:00 do 18:00.
Dodaj komentarz