Kaziuki obchodzone od wielu lat w Poznaniu to nie tylko kolorowe palmy wielkanocne, ale również kresowe specjały. W tym roku było ich niestety niewiele. Stoiska z cepelinami jakby wstydliwie schowane były w pasażu przy Muzeum Wojskowym. Na płycie królowały marnej, szczerze mówiąc, marnej jakości bigosem czy “szarymi kluchami”, które były nimi chyba tylko z nazwy. Szkoda, bo kuchni kresowej warto skosztować.
Być może szansą na to są Dni Kuchni Kresowej organizowane przez Gospodę Pod Koziołkami. Dania ze specjalnego menu restauracji można zamawiać do niedzieli 17 marca.
W karcie znajdziemy oczywiście słynne cepeliny z zasmażaną kapuchą i wędzonką (19,50 zł) i nieco mniej znane, ale równie dobre kibiny z sosem grzybowym i sałatką z ogórków kiszonych (19,50 zł). Nim jednak zamówimy danie główne warto pomyśleć o zupie, zaplanować deser. W karcie pojawiło się także litewskie piwo. Warto planować i przyjść głodnym, bo kuchnia kresowa jest bardzo sycąca.
Jesteśmy ciekawi jak poradzili sobie z daniami kresowymi mistrzowie kuchni z Gospody. Jeśli porcje są takie, jakie dostalibyśmy gdzieś w okolicach Troków, to będziemy przynajmniej porządnie najedzeni, jeśli nie przejedzeni…
Do wyboru mamy żurek litewski z chrzanem, czosnkiem dosmaczony (11,50 zł), barszcz co go na Litwie przyrządzali i z kwaśną śmietaną podawali (10,00 zł) oraz soliankę (11,50 zł).
Spośród dań głównych oprócz wymienionych już cepelinów i kibinów można skosztować między innymi czebureki z farszem mięsnym z czosnkiem i kolendrą lub z warzywami, z sosem jogurtowo-czosnkowym (12,00 zł), słynne bliny ze śmietaną i łososiem wędzonym (16,50 zł), jest też kiszka ziemniaczana z kapustą zasmażaną i okrasą (19,00 zł) czy panierowane bliny faszerowane kaszą jaglaną oraz gulasz dworski (29,00 zł).
Na deser Gospoda poleca kisiel żurawinowy ze śmietaną (6,50 zł) lub Gruszki Radziwiłłowe (12,00 zł).
Miłośnicy piwa skosztować mogą do dania głównego litewskiego Svyturysa Extra Draugh.
Dodaj komentarz