Kasza gryczana, jęczmienna i ciecierzyca cieszą się coraz większym zainteresowaniem tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jadalne nasiona zbóż wyróżniające się wysoką wartością odżywczą oraz nasiona rośliny z gatunku bobowatych dobrze znane są nie tylko w diecie wegetariańskiej. Są składnikami dobrze zbilansowanej diety.
Ciecierzyca jest najbardziej znana w diecie wegetariańskiej. Zwana niekiedy grochem włoskim lub potocznie cieciorką przywędrowała do nas z Azji Południowej. Wyróżnia się wysoką zawartością białka roślinnego oraz aminokwasów.
Ciecierzyca charakteryzuje się również dużą zawartością cennego błonnika pokarmowego. To właśnie ta substancja przyczynia się do prawidłowej regulacji pracy układu trawiennego i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. To nie koniec bogactwa wartości odżywczych, jakie oferuje nam ciecierzyca. Naturalnie wysoka zawartość tiaminy (witaminy B1), witaminy E, B2, kwasu foliowego oraz minerałów (potas, fosfor, magnez, żelazo, wapnia) sprawia, że ciecierzyca dostarcza nam większość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania elementów.
Ciecierzycę można z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia past, pasztetów, zup czy falafela. Najczęściej spożywaną potrawą jest jednak pasta z ciecierzycy zwana hummus podawana z pieczywem.
1000 i więcej sposobów na kaszę jęczmienną
Kasza produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia, która od dawna zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Kasza jęczmienna perłowa oraz pęczak wyróżniają się, podobnie jak ciecierzyca, wysoką zawartością rozpuszczalnego błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Możemy kupić różne rodzaje kaszy jęczmiennej, m.in. pęczak oraz perłową. Ta pierwsza to całe, gładkie, pozbawione łuski ziarna jęczmienia, która zdaniem wielu ma spośród kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych. Kasza pęczak przecięta na pół i wypolerowana to nic innego jak kasza perłowa.
Kasza jęczmienna idealnie nadaje się też do zup, gulaszu, gołąbków, zapiekanek, sosów grzybowych i budyniów mięsnych. Świetnie komponuje się również z sałatkami, za każdym razem stanowiąc pełnowartościowy posiłek.
Gryka wśród zbóż wyróżnia się zawartością kwasu foliowego, potasu oraz błonnika pokarmowego. Zboże to wyróżnia się również naturalnie wysoką zawartością tiaminy, magnezu, fosforu, cynku, miedzi oraz manganu.
Przepisy na potrawy z kaszy m.in. gryczaną z boczniakami znajdziecie na stronie chilifiga.pl
Kasza gryczana jest ponadto jednym z lepszych źródeł przeciwutleniaczy. Jej rola w neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników, które osłabiają nasz układ immunologiczny powodując zwiększoną podatność na infekcje i stany zapalne jest trudna do przecenienia. Dlatego można powiedzieć, że kasza gryczana wzmacnia nasz organizm.
Może być spożywana jako samodzielne danie, ale idealnie nadaje się też do zup, gulaszu, gołąbków czy sosów. W ofercie m.in. firmy Sante znajdują się trzy rodzaje kaszy gryczanej. Kasza Gryczana Biała, którą tworzą całe, wypolerowane ziarna gryki. Kasza Gryczana Krakowska powstaje z kolei z łamanych, niepalonych ziaren gryki, ma kremową barwę i delikatny smak. Natomiast Kasza Gryczana Prażona to palona wersja kaszy, która charakteryzuje się orzechową barwą i charakterystycznym, wyrazistym smakiem.
Dodaj komentarz