Wśród trójki finalistów kolejnej już edycji programu Top Chef Polska emitowanego przez Polsat znalazło się aż dwóch poznaniaków.
W finale V edycji Top Chef Polska zmierzą się Sandra Kotowicz, a także Tomasz Purol, Szef kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050 w Starym Browarze i Sergiusz Hieronimczak, Szef kuchni restauracji Zagroda Bamberska.
5. seria Top Chef to bardzo wysoki poziom uczestników musimy więc wysoko stawiać poprzeczkę – mówiła Ewa Wachowicz, jurorka najnowszej serii programu i autorka książek kulinarnych – będą bardzo trudne konkurencje!
Do tej kulinarnej rywalizacji stanęli najlepsi szefowie restauracji. W każdym odcinku muszą wykazać się profesjonalizmem na najwyższym poziomie by sprostać trudnym konkurencjom. Zwycięstwo w jednej z nich daje uczestnikom immunitet, inne zadania eliminują najsłabszych – przegrany musi spakować swoje noże i opuścić program.
Uczestników podczas zadań oceni profesjonalne jury, na którego czele stanie ponownie Wojciech Modest Amaro. Pozostali członkowie jury to Grzegorz Łapanowski, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz.
Nagrodą główną w programie to tytuł Top Chef i 100.000,00 złotych. Pierwszą finalistką tej edycji programu została dzięki jednogłośnej decyzji jury Sandra Kotowicz, która zdobyła też staż w najlepszej restauracji świata. Drugim finalistą okazał się Tomasz Purol z poznańskiej restauracji Blow Up Hall 5050, który przygotował mrożone kwiaty i liście cukinii. Trzeciego finalistę poznaliśmy dopiero po dogrywce. Został nim Sergiusz Hieronimczak z poznańskiej Zagrody Bamberskiej.
Dodaj komentarz