Na widelcu POZnań

Dziś Noc Restauracji

Szef Kuchni Adam Zastróżny z 3 Kolorów  Foto: materiały prasowe

Już po raz drugi w trzech miastach w Polsce odbędzie się niecodzienna akcja – Noc Restauracji. W Poznaniu, Gdańsku i Białymstoku zostały wybrane najlepsze lokale, które kreują trendy kulinarne.

Motywem przewodnim Nocy Restauracji 2013 jest odczarowanie regionalnych składników kulinarnych. W każdym lokalu odbędzie się pokaz kulinarny na żywo. Szefowie kuchni we wszystkich restauracjach odwołają się do tego, co w wielkopolskich produktach jest najlepsze. Podczas live cooking szef kuchni wykona popisowe danie oraz opowie o swoich kulinarnych inspiracjach.

Szef Kuchni Adam Zastróżny z 3 Kolorów Foto: materiały prasowe

W Poznaniu przed Nocą Restauracji 2013 zaplanowano serię warsztatów prowadzonych przez szefów kuchni, w których stworzone zostaną wyjątkowe dania w oparciu o regionalny produkt. Podczas czterech spotkań uczestnicy zajmą się kolejno przygotowaniem nowatorskich dań z wielkopolskiej jagnięciny, wieprzowiny złotnickiej, wołowiny pochodzącej z Wielkopolski oraz z królika i drobiu z regionu.

Jedną z wybranych restauracji w Poznaniu są „3 Kolory” – lokal położony nad Maltą z widokiem na jezioro. Szef kuchni, Adam Zastróżny przygotowuje specjalne menu dla smakoszy z wykorzystaniem zgodnie z tematem tegorocznej akcji, czyli produktów regionalnych. Dodatkowym atutem jest także to, że jest to jedyna restauracja w Poznaniu, w której można zjeść potrawy przygotowywane na gorącym kamieniu z lawy wulkanicznej i na desce cedrowej.

Wśród specjalnych dań nocnych, które będzie można spróbować tylko 24 maja będą: stek z karkówki. Pieczony na cedrowej desce. Z ryb będzie można skosztować grillowanej makreli sous vide z sałatką z kopru włoskiego. Jest to makrela przygotowana metodą Sous Vide (gotowanie w niskich temperaturach bez dostępu powietrza), następnie grillowana podana na pęczkowym risotto z dodatkiem sałatki z kopru włoskiego skropionej sosem pomarańczowym

Sałatka Alpejska Foto: materiały prasowe

Podczas Nocy Resturacji odbędzie się także pokaz gotowania na żywo. Adam Zastróżny, szef kuchni przedstawi w teorii i praktyce techniki grillowania różnych produktów spożywczych na kamieniu z lawy wulkanicznej. Pokaże łatwe i szybkie sposoby marynowania mięs i ryb na grilla. Opisze zalety metody grillowania na kamieniu z lawy wulkanicznej.

Restauracje biorące udział w Nocy Restauracji
3 Kolory Cafe Grill & Restaurant, Bazar 1838, Blow up Hall, Cactus Factoria, City Kitchen, Cucina, GOKO, Hugo Restaurant, Kaskada, Le Palais du Jardin, Milano Ristorante, Mosaica, Pastela, Platinium Palace, Ratuszova, Zagroda Bamberska,

1 komentarz

kliknij by dodać komentarz


  • Od jutra zaczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mną? Nie będzie lekko ale trzeba się wziąć za siebie. Mam już dobry plan na chudnięcie, wszyscy którzy są chętni proponuje zacząć od wipisania w google – xxally radzi jak szybko schudnąć