Zapewne nie słyszeliście o takim święcie, a to dlatego, że zostało ono ogłoszone światu dopiero wczoraj przez guru zagrodowego serowarstwa Gienia Miętkiewicza. W Poznaniu podpisał się pod nią między innymi Juliusz Podolski z Poznańskiej Spiżarni Biesiadników.
Wzywamy kucharzy, smakoszy, kosmopolitów i patriotów do studiów i medytacji nad serem, który nie przestając być codziennym i niezbędnym potrafi wznieść się na wyżyny odświętności i poezji. – piszą autorzy proklamacji – chcielibyśmy by tego dnia cała Polska i podziwiający jej kulinaria turyści i sąsiedzi wielbili i spożywali z nabożeństwem i czcią twaróg w jego przeróżnych formach i postaciach.
To nowe święto kulinarne, które ludzie związani z gastronomią i nie tylko powinni świadomi swoich kulinarnych korzeni z szacunkiem celebrować.
Ciekawi jesteśmy waszych twarogowych doznań, bo jakby nie patrzeć, to twaróg można jeść o każdej porze.
Ja proponuję najprostszy przepis, czyli twaróg, cukier, cynamon i gotowany makaron. A na deser twaróg z wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Dodaj komentarz