Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia! Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!
25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem – sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście.
Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.
PRZEPISY na pyszne, makaronowe dania.
Pizza makaronowa
Spód: 100 g makaronu, 30 g startego żółtego sera, jajko, łyżeczka suszonego oregano
Sos: szklanka passaty pomidorowej, łyżka posiekanej cebuli, pół czerwonej papryki, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: kulka mozzarelli, ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek, oliwa
Makaron np. Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.
Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami
– 200 g makaronu Lubella Mini Kokardki
– 200 g kremowego twarożku naturalnego
– 40 g jogurtu naturalnego
– 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
– łyżeczka masła
– pomarańcza
– kilka śliwek
– garść malin
– 2 łyżki płatków migdałów
Makaron gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.
Sałatka z makaronem
Składniki na 2 porcje:
– 1 szklanka makaronu np. Lubella Pełne Ziarno Kokardki
– garść roszponki
– 5-6 suszonych pomidorów
– ½ szklanki czarnych oliwek
– 2 łyżki kukurydzy
– ½ papryki żółtej
– pomidorki koktajlowe
– 300 gram piersi kurczaka
– szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu
– oliwa z oliwek do smażenia
Dressing miodowo – musztardowy:
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli i pieprzu
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy. Na oliwie z oliwek smażymy pierś i studzimy. Składniki dressingu mieszamy dokładnie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroimy drobno. Na dnie słoika układamy: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewamy dressing. Układamy kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekorujemy roszponką. Zamykamy słoik i zabieramy na lunch do pracy lub ze sobą na wynos.
Dodaj komentarz