Wielkopolski ser smażony Top Tomyśl, andruty kaliskie z Piekarni Marczaka, napój z hyćki czy słynna Benedyktynka królować będą podczas ekologicznego weekendu w Galerii Malta. Organizatorzy zaplanowali także warsztaty dla dzieci z tworzenia aniołów z masy solnej oraz szycia zabawek z lnu.
Coraz więcej poznaniaków docenia nie tylko smak, ale i wartość odżywczą ekologicznych produktów. Popularnością cieszą się kiełbasy z Kruszewni czy oleje tłoczone na zimno. Wart uwagi jest olej rydzowy z nasion lnianki – rydzu, który zawiera 90% kwasów nienasyconych, tak bardzo korzystnych dla naszego zdrowia – mówi Piotr Wieła, organizator imprezy z Folwarku Wąsowo.
Piekarnia Pana Marczaka prezentować będzie najdelikatniejsze wafle na świecie, czyli Andruty Kaliskie robione ręcznie według starego przepisu, a także ulubione przez dzieci rurki z kremem. Rodzice będą mogli zaopatrzyć się w Benedyktynkę – znaną ziołową rozgrzewającą nalewkę „Od siedmiu boleści” braci Benedyktynów z Lubania opartą o XVI-wieczna recepturę.
Prezentacji i degustacji wyrobów regionalnych towarzyszyć będą warsztaty manualne dla dzieci od 12:00-13:30 oraz 15:00-16:30: w sobotę z tworzenia aniołów z masy solnej, a w niedzielę – z szycia zabawek z lnu.
„Weekend Eko” w Galerii Malta potrwa od 18 do 20 października
Do niedawana takie produkty można było spotkać tylko na lokalnych jarmarkach. Dziś coraz częściej rolnicy i hodowcy wystawiają swoje produkty do sprzedaży na platformach sprzedażowych jak cabas.pl. Dzięki temu bez konieczności posiadania specjalistycznej wiedzy technicznej można prowadzić e-sprzedaż. Z drugiej strony też takie produkty są szeroko dostępne dla konsumentów.