To jedna z tych imprez, która cieszy nie tylko smakoszy. Oprócz uczty dla podniebienia będzie też coś dla ducha i ucha. Dzisiaj rozpoczyna się kolejna edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Najwięcej wydarzeń odbywać się będzie na Starym Rynku, gdzie zorganizowany został Jarmark Dobrego Smaku. Pojawi się tutaj ponad 140 wystawców! Oprócz producentów regionalnych specjałów, serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek ze wszystkich niemal regionów Polski, pojawią się także importerzy włoskich trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż Jarmark – podkreślają organizatorzy – konkursy kulinarne w tym największy turniej nalewek domowych, a więc Polska Nalewka Roku, laboratoria smaku, warsztaty dla dzieci o dorosłych, spotkania z kulinarnymi osobowościami i tematyczne kolacje to tylko niektóre z atrakcji zaplanowane przez organizatorów.
Ciekawie zapowiada się projekt Stół Mieszka i Dobrawy, który towarzyszy tegorocznej edycji Festiwalu. To kilka wydarzeń, które mają przybliżyć jego uczestnikom zwyczaje żywieniowe z czasów pierwszych Piastów. Mają także wskazać jaki wpływ miały późniejsze odkrycia geograficzne i zmiany w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu. W ramach tego projektu odbędzie się między innymi niezwykła kolacja w ramach której najlepsi poznańscy szefowie kuchni przygotują „przyjęcie chrzcielne” Mieszka I używając jedynie produktów dostępnych na terenie Wielkopolski w drugiej połowie X wieku.
Wśród festiwalowych gości, prelegentów i jurorów konkursów znajdą się między innymi Piotr Bikont, Grzegorz Łapanowski, Paweł Loroch, i Robert Makłowicz – zapowiadają organizatorzy – ten ostatni prowadził będzie m.in. laboratoria smaku dotyczące win z polskich winnic oraz specjalną kolację z kaczką w roli głównej, przygotowaną wspólnie z Krystianem Szopką, szefem kuchni restauracji Fusion w hotelu Sheraton.
Być może zainteresuje was także projekt Smaczne Lato w Mieście na poznańskim Zielonym Targu, które organizowane jest również w ramach Festiwalu. Producenci ekologicznej żywności zapraszają poznaniaków na bezpłatne degustacje smakowitych dań zrobionych na bazie swoich specjałów. Oprócz rozkoszy dla podniebienia, zorganizowane będą także eko-warsztaty z niespodziankami dla dzieci. Zapraszamy na Rynek Bernardyński w piątek (14.08) od 8:00 do 12:00.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku potrwa od czwartku (13.08) do niedzieli 16 sierpnia. Poniżej znajdziecie szczegółowy program na pierwsze dwa tego wydarzenia.
Czwartek 13 sierpnia 2015
Warsztaty, laboratoria, degustacje
18:00 – Wina z Polski w Środkowej Europy – Laboratorium smaku prowadzi Robert Makłowicz, wstęp 40zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego. Rezerwacje kontakt@ofds.pl
20:00 „Przyjęcie chrzcielne Mieszka I” – kolacja historyczna, Restauracja „A nóż widelec”- wstęp z zaproszeniami. Akredytacje dla mediów i blogerów – kontakt@ofds.pl
Inne wydarzenia
11:00 – 14:00 – Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Dziedziniec Muzeum Archeologicznego, Scena Festiwalu 11.20 – 14.30, Ogłoszenie wyników – 15.00 Scena Festiwalu
14:00 – 17:00 – Stół Mieszka i Dobrawy – konferencja popularno-naukowa. Prelegenci: Robert Makłowicz, Piotr bikont. Prof. Jarosłąw Dumanowski, Paweł Lis, Hanna Lis. Brama Poznania, ul. Gdańska 2 (Śródka). Wstęp wolny.
Scena Festiwalu
11:30 – 15:00 – Pokazy Kulinarne w ramach konkursu Naksze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów
15:00 – Wręczenie nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
17:30 – 21:00 – Koncerty
18:00 – Koncert Zumba Panduri Folk
Piątek – 14 sierpnia 2015
Warsztaty, laboratoria
14:30, 15:30, 16:30 – Warsztaty dziecięce – „Stół Mieszka i Dobrawy”, mini-wykłady historyczno-kulinarne połączone z warsztatami, skierowane do dzieci w wieku 6-10 lat. Prowadzi Katia Roman Traska, Wstęp wolny, obowiązują wcześniejsze zapisy – kontakt@ofds.pl
10:00 – 14:00 Warsztaty kulinarne WWF – ochrona różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Warsztaty dla mediów, kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i blogerów. Prowadzi Sebastian Gołębiewski, Restauracja Toga Wymagana rejestracja – kontakt@ofds.pl
18:00 – Wszystkie smaki zielonej herbaty – laboratorium smaku, prowadzą Marta Okińczyc i Szymon Konrad, 18:00, kwiaciarnia – herbaciarnia Kwietna (ul. 27 Grudnia 11). Cena – 25 zł. Zapisy kontakt@ofds.pl
Inne wydarzenia
8:00 – 12:00 Smaczne Lato w Mieście na poznańskim Zielonym Targu , czyli producenci ekologicznej żywności zapraszają na (bezpłatne!) degustacje smakowitych dań na bazie swoich specjałów; w programie, oprócz rozkoszy podniebienia, także eko-warsztaty z niespodziankami dla dzieci; Zielony Targ, Rynek Bernardyński, www.fb.com/PoznanskiZielonyTarg/events
13:00 – 15:30 Radiowa Kuchnia Merkurego, gotują red. Andrzej Ogórkiewicz, Robert Makłowicz, Piotr Bikont Stary Rynek, plenerowe studio Radia Markury
17:00 – 19:00 – Sheraton dla UNICEF’u – wspólne lepienie pierogów ze znanymi i lubianymi w ramach programu Road to Awareness, namiot UNICEF, Stary Rynek – akcja charytatywna.
20:00 – Szopka & Makłowicz Prezentują, kolacja degustacyjna z kaczką i winami w roli głównej. Hotel Sheraton Poznan. Bilety (150 zł) – hotel Sheraton, Tel. 61 655 20 00.
Scena Festiwalu
13:00 – 16:00 – „Stół Mieszka i Dobrawy” – pokazy kuchni historycznej, prowadzi Maciej Nowicki
17:30 – 22:00 Koncert zespołu Cadillac ‘58
Dodaj komentarz