Dla jednych grochówka to wspomnienie z czasów służby wojskowej, dla innych smaczne i bardzo pożywne danie. Podczas Festiwalu Grochówki będzie można skosztować tej zupy przygotowanej w kilku polowych kuchniach.
Festiwalowe grochówki przyrządzane będą w kuchniach polowych, które wcześniej pełniły służbę w wojsku. Będzie zatem grochówka wojskowa, ale będzie także grochówka… cywilna. Przygotowywać je będzie między innymi Wojciech „Carlos” Wojtkowiak, szef kuchni restauracji Salon z ogrodem, a także Daria i Weronika, uczennice ze szkoły gastronomicznej w Murowanej Goślinie.
By urozmaicić nieco festiwalowe menu, oprócz grochówki będą także inne dania. Dla przybyłych gości przyrządzony zostanie bigos z dziczyzną, golonka w kapuście, żur z białą kiełbasą i grillowana kiełbasa, a także pizza. Będą także zapiekanki z food trucka i kawa z małej palarni.
Naszą imprezę będziemy chcieli zakończyć wyłonieniem spośród serwowanych grochówek tej, która będzie dumnie nosić tytuł Grochówki roku 2016 – zapowiadają organizatorzy – wyboru dokonają nasi goście,bowiem każdy kto wykupi bon na dwie grochówki w cenie 6,00 złotych może głosować na tę najlepszą według jego zdania.
Na miejscu mają się także pojawić wojskowe samochody. Wśród nich będzie star 66 i 266, gaz 69, uaz 452 i 469, tarpan honker oraz gaz 66.
Na wszystkie przybyłe gzuby czekać będzie mały mamut. Będzie można także pomalować sobie twarz w wymyślone na miejscu wzory.
Festiwal Grochówki rozpocznie się przy ulicy Głównej 40 (vis a vis supersamu Iwa) w sobotę (20.02) o godzinie 11:00.
Dodaj komentarz