Koniec kwietnia, to ten moment, kiedy w kuchni pojawiają się szparagi. Od kilku lat w na początku sezonu odbywał się Festiwal Pogromców Szparagów. W tym roku jest nieco inaczej, ale to nie oznacza, że nie będzie o szparagach.
Dzień konkursowy miał wyglądać nieco inaczej – Losowanie stanowisk i start pierwszej ekipy, a potem kolejnych. Adrenalina, emocje, groźne miny sędziów technicznych i wnikliwe spojrzenia jurorów degustacyjnych. Na koniec pytanie, kto w tym roku zdobędzie tytuł Pogromcy Szparagów? Niestety, koronawirus pokrzyżował wszystkie plany i konkurs musiał zostać przełożony na przyszły rok.
Tyle złych wieści, bo to, że kucharze mają rok na zaskoczenie nas kolejnymi szparagowymi odsłonami, nie oznacza, że tego cudownego warzywa nie spotkamy na swoich talerzach. Co więcej, możemy szparagi zamówić w opcji dostawy do domu. I na tym skupia się kapituła konkursu.
Nie chcemy pozostawiać miłośników szparagów samych sobie i bez informacji, dlatego na wydarzeniu umieszczać będziemy listę tych miejsc, które oferują dania ze szparagami na wynos lub z dowozem. Zaglądajcie, ale przede wszystkim korzystajcie, bo szparagi są krótko i znowu trzeba będzie czekać na nie cały rok – mówią organizatorzy.
Szparagowy Burger, Pizza ze szparagami, boczkiem, suszonymi pomidorami i mozarellą, Makaron Tagliatelle ze szparagami prosciutto crudo i groszkiem w sosie z białego wina, skrzydełka BBQ z opiekanymi ziemniaczkami i szparagami z sezamem. To tylko niektóre z propozycji.
Więcej o akcji znajdziecie na: Facebooku
Dodaj komentarz