W stolicy Wielkopolski, Poznaniu, mieszkańcy mają możliwość grillowania nie tylko na własnych podwórkach, ale także w wyznaczonych ogólnodostępnych terenach miejskich. Oprócz miejsc do grillowania, w Poznaniu dostępne są również lokalizacje, gdzie można bezpiecznie zorganizować ognisko.
Obszary nad rzeką Warta stają się coraz bardziej popularne do organizowania grillów. Warto jednak pamiętać, że ze względów bezpieczeństwa nie można rozpalać ognia w miejscach pod mostami. Podczas pikników w tych rejonach istotne jest utrzymanie porządku – resztki po grillowaniu powinny być usuwane do specjalnych pojemników na żar, a inne śmieci należy wrzucać do wyznaczonych kontenerów.
Alternatywnie, grillowanie może odbywać się na terenach podległych Poznańskiemu Ośrodkowi Sportu i Rekreacji, zwłaszcza w określonych strefach miejskich kąpielisk nad jeziorami Rusałka i Strzeszynek. Mieszkańcy mają również dostęp do wiaty na ognisko w Kiekrzu.
Zarząd Zieleni Miejskiej również umożliwia organizowanie ognisk w wyznaczonych miejscach. Takie strefy można znaleźć na polanie biwakowej przy parku Szelągowskim, przy ściance wspinaczkowej przy ulicy Hlonda oraz na Szachtach. Aby skorzystać z ostatniego miejsca, konieczne jest wcześniejsze zapisanie się poprzez e-mail na adres: kancelaria@zzmpoznan.pl. Pozostałe lokalizacje funkcjonują na zasadzie “kto pierwszy, ten lepszy”.
Możliwe jest także zorganizowanie ogniska w lasach komunalnych, o ile skorzystamy z wyznaczonych punktów. Dwa takie miejsca znajdują się nad jeziorem Swarzędzkim: przy leśniczówce i na polanie. Terminy rezerwacji można uzgodnić telefonicznie pod numerem 512 387 207. Inne lokalizacje dostępne są w Lasku Dębińskim przy punkcie gastronomicznym oraz w Lasku Marcelińskim wokół leśniczówki. W celu rezerwacji ogniska w tych miejscach należy skontaktować się z administratorami pod odpowiednimi numerami: 505 142 122 dla Dębiny oraz 518 796 513 dla Marcelina. Dodatkowo, dla miłośników kiełbasek z ogniska dostępna jest wiata nad jeziorem Strzeszyńskim, gdzie rezerwację można ustalić pod numerem 512 386 975.
Planowanie grilla lub ogniska wiąże się także z odpowiedzialnością za porządek. Należy zabrać własne śmieci lub wyrzucić je do koszy. Za zaśmiecanie publicznych miejsc grozi mandat do 500 zł.
Dodaj komentarz