Na widelcu

Grissini i języki teściowej czyli pieczywo po włosku

Grissini Rubata  Foto: XRS PR

Często w naszym pubach do piwa podawane są paluszki grissini, które zamówić można m.in., w Brovarii na Starym Rynku. To oryginalne pieczywo staje się coraz bardziej popularne na naszych stołach, a kupić je można nie tylko w specjalistycznych sklepach kulinarnych ale także w marketach i dyskontach.

Grissini Rubata Foto: XRS PRChrupiące paluszki grissini pochodzą z Piemontu. W piekarniach Turynu i okolic wypiekane są dwa rodzaje grissini: – tradycyjne, zwane stirati – długie i cienkie o regularnym kształcie – mniej znane, zwane rubata – krótsze, grubsze, o nieregularnym kształcie.

Historia najsłynniejszego włoskiego chrupkiego pieczywa sięga roku 1679. Jak głosi legenda, chorowity książę Wiktor Amadeusz II z rodu Savoiów już jako dziecko miał ogromne problemy żołądkowe. Nadworny lekarz Don Teobaldo Pecchio zdiagnozował, że przyczyną problemów trawiennych jest źle pieczony chleb. Lekarz wezwał do współpracy znajomego piekarza, Antonia Bruneto, który zaczął wypiekać dla chłopca pieczywo bez miękiszu, dobrze wyrośnięte, i bardzo chrupkie. Ciasto w postaci słupków musiało być rozciągane (stirato) do długości około pół metra. Tak powstały słynne chlebowe paluszki grissini.

Warto dodać, że od końca XVII wieku paluszki grissini na dobre zagościły na królewskim dworze Sabudów, a sława pieczywa zaczęła rozprzestrzeniać się również za granicę. Znanym smakoszem grissini był m.in. Napoleon Bonaparte, który kazał przywozić ulubione paluszki z Turynu do Paryża.

Popularną w Polsce marką grissini jest Mario Fongo, której nazwa wywozi się od starej piemonckiej rodziny. Jej historia jest ściśle związana z powstaniem pierwszego pieca chlebowego w piemonckiej miejscowości Rocchetta Tanaro. Od roku 1945 siedziba i struktura firmy pozostaje niezmieniona. Rzemieślniczy sposób wytwarzania pieczywa jest podstawą wpływającą na jakość, ale rodzina Fongo idzie z duchem czasu, stale modernizując firmę i wprowadzając nowe technologie.

Podstawą paluszkowych specjałów są mąka, woda, sól, naturalne drożdże i kropla najwyższej jakości oliwy z oliwek. Jednak oferta smakowa piekarni jest znacznie bogatsza i oferuje także grissini kukurydziane, z mąki razowej, a także klasyczne z dodatkiem rozmarynu, liguryjskich oliwek Taggiascha, sezamu i orzechów.

Jednakże Mario Fongo to nie tylko grissini. Produktem wyróżniającym piekarnię są cienkie, chrupiące, długie na pół metra języki, nazwane „Lingua Di Suocera” czyli „Języki Teściowej”. Pyszny smak i strukturę zawdzięczają składnikom podstawowym najwyższej jakości jak: mąka, woda, sól i organiczna oliwa z oliwek extra virgin oraz odpowiednim sposobom wyrabiania ciasta i wypiekania go w piecu. W ofercie firmy mamy do wyboru „Języki teściowej” w wersji klasycznej, a także z dodatkiem parmezanu, rozmarynu, pikantnych papryczek oraz z solą Fleur de Sel z Ibizy.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz