W zamkowej kuchni walają się skrawki mięsa, obierki od ziemniaków, serki homogenizowane i trufle. Kobiety w fartuchach tańczą z nożami pośród bulgoczących garnków, brudnych naczyń i mgieł germańskich baśni. “Historie kuchenne” to wędrówka od stołu do stołu szlakiem złoconego brzucha cesarskiej uczty, komunistycznej ceraty i pustki półek, współczesnego obżarstwa i nadkonsumpcji.
Do Centrum Kultury Zamek powraca spektakl “Historie Kuchenne”, który został stworzony w ramach programu Rezydenci w Rezydencji przez Agatę Elsner i Martę Jagniewską w listopadzie 2015 roku. Przedstawienie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, dlatego będzie je można zobaczyć 11, 12 i 13 marca o g. 21.30.
Historie kuchenne to podróż przez smaki historii i zakamarki poznańskiego Zamku. Spektakl jest opowieścią o losach tego budynku i jego zapomnianych bohaterach z różnych epok, którzy z jakiegoś powodu zostali pominięci przez dyskurs oficjalnej historii. To żony, dzieci, służący i zwierzęta. A także postaci z germańskich mitów i baśni. Choć nie mówi się o nich w czasie obchodów i nie pisze w podręcznikach, miały one wpływ na los świata, a ich duchy są wciąż obecne.
Rejestrujemy i przywołujemy ich wspomnienia. Szczególnie te związane ze zmysłem smaku. Przypominamy zatem smak PRL-owskich zakąsek zakrapianych wódką, zapach wojennej kawy żołędziowej, miękkość świeżego chleba, a także duszny kurz pochodzący z uczty Wilhelma II – zapraszają autorki przedstawienia.
Historie Kuchenne – 11, 12, i 13 marca, g. 21.30, początek: parter przy wejściu B, czas trwania 60 min.
Dodaj komentarz