Chleb jest podstawowym elementem piramidy żywienia i nieodzownym składnikiem codziennego menu większości z nas – statystyczny Polak zjada go około 55 kg rocznie.
Piramida żywienia to nic innego, jak graficzne przedstawienie tego, co w ciągu dnia powinniśmy jeść, aby utrzymać swój organizm w dobrej formie i zapewnić mu maksymalną ilość pożądanych wartości odżywczych, kalorii i witamin.
Zgodnie z ostatnimi zmianami wprowadzonymi przez Szkołę Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda w USA, podstawą żywienia człowieka jest… aktywność fizyczna.
Zalecenie to nie jest zaskoczeniem. Aby wygrać z epidemiami otyłości i chorób układu krążenia, które zalewają świat, niezbędne jest większe zaangażowanie w ruch i natychmiastowa rezygnacja z siedzącego trybu życia. Zgodnie z zaleceniami piramidy, już 30 min szybkiego spaceru dziennie wystarczy, aby poczuć się lepiej – zarówno fizycznie, jak i psychicznie.
Zgodnie z zaleceniami piramidy żywienia (która została przyjęta także przez polski Instytut Żywności i Żywienia), największy udział w codziennym jadłospisie przeciętnego człowieka (tzn. niebędącego na diecie, zdrowego itp.) powinny mieć produkty zbożowe – w tym chleb. Co jednak najważniejsze, nie chodzi o chleb biały, pszenny czy też podobnie wypiekane bułeczki, po które z taką lubością sięgamy, przygotowując śniadanie.
Te produkty piramida umieszcza na samym szczycie, wraz ze słodyczami, czerwonym mięsem czy tłuszczem zwierzęcym, czyli w grupie artykułów, które powinny gościć w naszym menu najwyżej kilka razy w miesiącu. Mowa o chlebie pełnowartościowym, którego spożywanie wpływa korzystnie na nasze codzienne funkcjonowanie, poprawia pamięć, trawienie i ogólną kondycję organizmu.
Dobry chleb to taki, który zawiera dużo błonnika, pełnowartościowego ziarna i – uwaga – mało soli. Należy bowiem pamiętać, że zbyt duża ilość soli (a także zła podaż kwasów tłuszczowych) przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia sercowo-naczyniowych, z powodu których już teraz umiera prawie połowa Polaków (45% wszystkich zgonów)!
Warto w tym kontekście zapamiętać, że od kwietnia na polskim rynku pieczywa pojawił się nowy produkt: Chleb od Serca. Pozytywne właściwości Chleba od Serca oraz jego wpływ na funkcjonowanie organizmu potwierdzone zostały w opinii wydanej przez Katedrę Technologii Żywienia Człowieka Wydziału Nauko Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Chleb od Serca ze względu na swój unikatowy skład i właściwości otrzymał także wyróżnienie Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Zbigniewa Religi w Zabrzu, stając się tym samym częścią programu profilaktyki prozdrowotnej Siła Serca, prowadzonego przez Fundację.
Dzięki zawartości soli niskosodowej, poziom tego pierwiastka w pieczywie Chleb od Serca obniżony został o 25 % w stosunku do zwykłego pieczywa. Dodatkowo Chleb od Serca, z powodu odpowiednio dobranych składników, takich jak ziarna słonecznika, siemię lnianie, otręby owsiane oraz wiesiołek, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika oraz zwiększoną ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek aronii, bogatego źródła przeciwutleniaczy, wywiera korzystny wpływ na metabolizm osób o zwiększonym ryzyku zapadalności na choroby krążenia, a zawarte w chlebie grys i błonnik owsiany mają właściwości obniżające poziom cholesterolu.
Dodaj komentarz