Pyry na śniadanie? Choć niektórym ten pomysł może wydawać się dość dziwny, to w tym wydaniu zapowiada się całkiem smacznie. No i brzmi bardzo lokalnie, prawda? Wszak Wielkopolska pyrami słynie. Zabieramy się zatem za pichcenie.
Proponujemy na niedzielne śniadanie jajka zapiekane w słodkich pyrach. Przepis na to danie znaleźliśmy na blogu RunningWithSpoon, który prowadzi Amanda.
Jak sama o sobie mówi jest po prostu w głębi dużym dzieckiem, które kocha jedzenie, zdrowie, dom, podróże i… kawę. Studiowała na wydziale psychologii, ale gdy już skończyła naukę postanowiła pójść inną drogą i realizować jedną z jej największych pasji – zdrowie i dobre samopoczucie.
Blog powstał, bo był dla mnie sposobem dokumentowania mojego powrotu do zdrowia – wyjaśnia Amanda – była to podróż od złego odżywiania, do momentu, w którym mogę się dzielić odkrytą u mnie pasją tworzenia zdrowych przepisów oraz fotografowania jedzenia.
Jedno i drugie znajdziecie na blogu Amandy. Ponieważ od dłuższego czasu proponujemy różne pomysły na niedzielną jajecznicę, czy w ogóle śniadania z jajkiem w roli głównej, spodobał się nam właśnie przepis na JAJKA ZAPIEKANE W SŁODKICH PYRACH.
Przepis jest, jak podkreśla Amanda, łatwy i idealny dla wszystkich zabieganych. Choć mam nadzieję, że choć w niedzielę macie nieco więcej czasu dla siebie, który możecie wykorzystać, by spokojnie zjeść śniadanie.
A najlepsze jest to, że to zdrowy posiłek, który dostarcza nam zrównoważoną ilość węglowodanów, białka i tłuszczów, no i smakuje absolutnie pyszne – zachęca Amanda – jeśli mogę coś zaproponować, to polecam różne dodatki takie jak awokado czy sos salsa, albo zieloną cebulkę, bądź starty ser?
Możliwości urozmaicenia jest wiele. Można spróbować to danie także z… syropem klonowym. Warto jednak tak dobierać dodatki, by zachowało ono swój bezglutenowy i wegetariański charakter, dodaje Amanda.
No dobrze. By przygotować jajka zapiekane w słodkich pyrach będziemy potrzebować bataty, jajka, ulubione przyprawy i dodatki wedle uznania. Pójdźmy za radą autorki i wykorzystajmy awokado i młodą cebulkę oraz utarty ser.
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200°C. Gdy będzie się nagrzewał myjemy i wycieramy bataty. Dźgamy je widelcem i tak ponakłuwane układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę. Muszą zmięknąć. Gdy będą gotowe wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aż wystygną.
Teraz każdą słodką pyrę przekrawamy na pół wzdłuż i łyżką wydrążamy z każdej części środek pozostawiając jednak nienaruszoną skórkę i miąższ przy niej. Powstaną w ten sposób łódeczki. To, co wydrążyliśmy odkładamy do miseczki.
Ponownie rozgrzewamy piekarnik, jednak tym razem do około 180ºC. Do wydrążonych batatów wbijamy po jajku i doprawiamy je. Dodajemy też utarty ser. Układamy teraz wszystko na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku około 15 – 20 minut, aż jajka się zetną w taki sposób, jak lubimy. Właściwie nasze śniadanie jest gotowe. Teraz jeszcze możemy dodać na wierzchu pokrojone w kawałki awokado i posiekaną cebulkę i sznytloszek. To już naprawdę wszystko. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!
Zapraszamy do przejrzenia też innych propozycji Amandy na jej blogu RunningWithSpoon.
Dodaj komentarz