Wracamy do naszych niedzielnych pomysłów na smaczną jajecznicę. Muszę przyznać, że po Wielkanocy miałem przesyt jajek w różnych postaciach. Utrzymywało się to przez mniej więcej tydzień, stąd przerwa w przepisach w ubiegły weekend.
Podpatrujemy różne ciekawe pomysły na to, wydawałoby się, proste danie. Jedną z bardziej interesujących wydała się wam jajecznica na sposób gruziński. Rzeczywiście jest ona nie tylko oryginalna, ale też smaczna.
Dzisiaj jajecznica idealna. Idealna według Gordona Ramsay’a. W jednym z programów podzielił się swoim sekretem na pyszną jajecznicę. Jak się okazuje na smak wpływają nie tylko dodatki, ale też odpowiednia technika przygotowania tego popularnego dania.
Zazwyczaj rozgrzewamy masło na patelni i w odpowiednim momencie wbijamy na nią jajka, które się ścinają. Wcześniej oczywiście możemy podsmażyć na niej choćby boczek. Pomysłów jest cała wuchta!
Jak idealną jajecznicą przyrządza Gordon Ramsay? Na zimną patelnię, bądź do zimnego rondelka wrzucamy masło. Wbijamy następnie jajka i cały czas mieszając zaczynamy powoli (!!!) podsmażać. Nie mogą one ścinać się zbyt szybko. Mieszamy, regulujemy temperaturę, a gdy proces postępuje zbyt szybko unosimy naszą patelnię na chwilę, by temperatura przygotowywanej jajecznicy nieco się obniżyła.
Powinna ona mieć jednolitą, kremową konsystencję. Stawiamy patelnię ponownie na palnik i tak do skutku. By była idealna nie można iść n skróty i przyspieszać całego procesu. Nie może ona być zbyt mocno usmażona. Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa – przyprawiamy ją dopiero na końcu!
To wszystko. Warto spróbować. By było łatwiej możecie to robić podpatrując samego Gordona. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!
Ponieważ, jak to ktoś powiedział, gotowanie jest miłością… spróbujcie przygotować to, ale też inne dania, z sercem. Pomoże w tym może ten utwór, choć jest zbyt krótki, by towarzyszył nam podczas przygotowania idealnej jajecznicy na perfekcyjny, niedzielny poranek we dwoje.
Dodaj komentarz