Przepisy

Jajecznica na faszerowanej papryce

Jajecznica na faszerowanej papryce  Foto: foodiecrush.com

Od dłuższego czasu namawiamy was, byście przygotowywali niedzielną jajecznicę na wiele różnych sposobów. Gdy zaczynaliśmy prezentować przepisy z różnych stron świata nie przypuszczaliśmy, że na temat tego prostego dania może być tyle wariacji. Czas na kolejną.

Heidi Larsen FoodieCrush.comMamy już sezon na świeże, pięknie pachnące na ryneczku papryki, a to doskonały dodatek do jajecznicy. Tym razem jednak będą one czymś więcej, bowiem posłużą za naczynie, które smacznie wypełnimy.

To przepis znaleziony na kulinarnym blogu FoodieCrush, który prowadzi Heidi z Utah.

Była dyrektor kreatywną w pewnej firmie, ale rzuciła swoją pracę, by poświęcić się swojej pasji, jaką jest gotowanie.

Opowiada o nim, robi zdjęcia, publikuje i eksperymentuje. Jeśli zajrzycie na jej stronę zobaczycie, że robi to wspaniale!

Lubię tworzyć i dzielić się przepisami, które są świeże, sezonowe, ale przede wszystkim proste i najczęściej zdrowe – mówi Heidi – bo w dzisiejszych czasach internet stał się wirtualnym bufetem, a ja mam szczęście być tego częścią.

Z tego wirtualnego bufetu dzisiaj zamówimy na niedzielne śniadanie Baked Eggs in Stuffed Sweet Peppers. Przetłumaczmy to na nasze potrzeby spotkań z jajecznicą jako właśnie jajecznica na faszerowanej, słodkiej papryce.

Zacznijmy od składników, które będą nam potrzebne do jej przyrządzenia:

3 słodkie papryki – mogą być czerwone, pomarańczowe lub żółte
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
cebula
0,5 kg dyni piżmowej, którą obieramy i kroimy w dużą kostkę
1 łyżeczka suszonych liści tymianku
Sól, pieprz do smaku
¼ szklanki brandy
½ szklanki sera ricotta
¼ szklanki rozdrobnionego sera feta
6 jajek
2 szklanki gotowego lub własnego sosu marinara

Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki (tak, najgorzej będzie z tą dziwną dynią) możemy przystąpić do działania.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Równocześnie przekrawamy papryki na pół i oczyszczamy z pestek. Układamy np w naczyniu i wlewamy do niego ⅓ szklanki wody. Posypujemy paprykę solą i przykrywamy folią. Tak przygotowaną wstawiamy na ok. 5 minut do kuchenki mikrofalowej. Gotowe? Wyjmujemy i odstawiamy.

Na rozgrzaną dużą patelnię wkładamy masło i oliwę. Dodajemy czosnek i smażymy wszystko około 1 minutę mieszając. Teraz dodajemy cebulę i smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Kolejnym etapem będzie dodanie pokrojonej wcześniej dyni piżmowej, listków tymianku i soli. Gotujemy wszystko przez kolejne 5 minut. Po zdjęciu z palnika dolewamy brandy.

Patelnia wraca na palnik i gotujemy przez 4-5 minut, aż brandy wchłonie się we wszystkie składniki, a nasza dynia zmięknie. Gdy tak się już stanie dodajemy jeszcze oba sery. Spróbujcie, czy nie trzeba doprawić.

Wlewamy teraz sos marinara w dno naczynia żaroodpornego, do którego zmieścimy papryki. Do każdej z nich nakładamy farszu z dyni, ale tak, by powstało wgłębienie dla jajka. Gotowe wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez ok. 10 minut, gdy całość będzie pięknie spieczona (nie spalona!). Wyciągamy i dodajemy jajka na każdą paprykę i przyprawiamy wg własnego uznania pieprzem i solą. Całość jeszcze raz wędruje do piekarnika do momentu, gdy jajka zetną się tak jak lubimy.

Na każdym talerzu układamy paprykę, całość polewamy sosem marinara. Można także, jeśli zostanie i lubimy, posypać dodatkowo serem. Gotowe.

DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Dokładną recepturę i sposób przygotowania przez Heidi znajdziecie klikając tutaj. Zachęcamy do odwiedzania jej kulinarnego blogu FoodieCrush, na którym znajdziecie więcej ciekawych przepisów.

Jajecznica na faszerowanej papryce

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz