Przepisy

Jajecznica od serca

Jajecznica od serca  Foto: Henryk

Tym razem proponujemy na niedzielne śniadanie jajecznicę od serca. To propozycja Henryka, który podesłał nam te zdjęcia.

Przepisów na jajecznicę było już bardzo dużo. Były klasyczne, orientalne, regionalne, z bardziej lub mniej wymyślnymi dodatkami. Dziś odchodzimy od typowej jajecznicy na rzecz jaj sadzonych. Można by pewnie jaja wymieszane kwirlejką i wlać do tej jadalnej formy, ale efekt końcowy nie byłby tak efektowny jak u Henryka.

Co będziemy potrzebować? Cienkie parówki, lub inne kiełbaski, jajka i… patyczki. Przydadzą się też nasze ulubione przyprawy, a może nawet jakieś świeże zioła?

Parówki (lub inne cienkie kiełbaski) nacinamy wzdłuż niemal do końca. Teraz wywijamy je drugą stronę i spinamy przy pomocy patyczka. W ten sposób otrzymujemy nasze serce, które będzie formą, w którą wlejemy jajka.

Jajecznica od serca

Gdy mamy już przygotowaną formę możemy przejść do kolejnego etapu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej masło i kładziemy odpowiednio spreparowane parówki.

Gdy wszystkie już znajdą się na patelni rozpoczynamy wbijanie do każdego serca jajek. Przyprawiamy je i czekamy aż zetną się tak, jak lubimy. Warto potrząsać patelnią, by jajka od spodu się zbyt nie przypaliły. To właściwie wszystko. Można przed podaniem ozdobić serca jakimiś świeżymi ziołami.

Może tak jak Henryk też chcecie się podzielić z innymi swoimi pomysłami na niedzielną jajecznicę? Zapraszamy – news@lepszyPOZNAN.pl bądź @lepszyPOZ na facebooku czy @lepszyPOZNAN na twitterze.

DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!

Użyte w artykule zdjęcia: Henryk

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz