Były już różne propozycje jajecznicy na niedzielne śniadanie. Wyszukujemy te najbardziej oryginalne, zdrowe, czasami skomplikowane przepisy. Tym razem będzie bardzo swojsko i prosto.
Podobno grillujemy na potęgę. Jako naród. Widać to między innymi wieczorami nad Wartą. Odkąd tylko zrobiło się ciepło unosi się tutaj bardzo często grillowa, aromatyczna mgiełka.
Na pewno wiele osób grilluje również w swoich ogródkach. Ile razy zdarzyła się wam nadprodukcja kiełbas czy mięsa? Nam właśnie po sobotnim spotkaniu zostało kilka podpieczonych kiełbasek, które posłużyły do zrobienia niedzielnej jajecznicy.
To chyba najsmaczniejszy sposób, by nic się nie zmarnowało. Kiełbasa taka ma przecież unikalny smak i aromat, którymi podzieli się z całą jajecznicą.
Nim do podsmażonej, ale tylko delikatnie, kiełbasy pokrojonej w kostkę dodaliśmy jajek, trafiły na patelnie posiekane suszone pomidory i cebula. Gdy wszystkie składniki były już wymieszane dodaliśmy tylko i wyłącznie świeżo mielony kolorowy pieprz. Jest bardziej wyrazisty od czarnego mielonego. Sól? Jest jej dosyć w kiełbasie, zatem spokojnie można z niej zrezygnować. Zresztą, jak mawia pewien znany szef kuchni, sól jest protezą smaku.
Prosto, smacznie, ale czy zdrowo? Tym razem skupmy się tylko na tych dwóch pierwszych przymiotnikach.
Może macie swój ulubiony sposób ma jajecznicę lub inne pomysł na niedzielne śniadanie? Podzielcie się nimi, zróbcie zdjęcie i prześlijcie do nas: news@lepszyPOZNAN.pl
Dodaj komentarz