Jest niedziela, zatem czas na kolejną propozycję jajecznicy. Nasi stali czytelnicy wiedzą, że wyszukujemy ciekawych przepisów, by to danie się nie znudziło. Nawet jeśli ta najprostsza bez dodatków, czy z boczkiem lub kiełbasą smakuje za każdym razem wyśmienicie warto nieco poeksperymentować. Dzisiaj przepis na jajecznicę z… kozą w tle.
Znaleźliśmy go na stronie PinchOfYum, którą prowadzi regilarnie od 2014 roku Lindsay z Minnesoty. Wcześniej była nauczycielką, a blog prowadziła w nocy. W pewnym momencie wybrała kulinarny blog. Mąż Bjork również jest zaangażowany w to przedsięwzięcie odpowiadając między innymi za stronę techniczną.
Uwielbiam gotować dania wegetariańskie, ale nie jesteśmy ortodoksyjnie w tym co przygotowujemy i jemy – przyznaje Lindsay – staram się gotować rzeczy, które są praktyczne, ciekawe i smaczne. Uwielbiam makaron, curry, soczewicę i makaron.
Wśród wielu jej przepisów, które są naprawdę ciekawe wybraliśmy oczywiście ten, w którym bohaterem są jajka. Dodajmy od razu, że jest to bohater drugoplanowy, ale bardzo ważny. Co ciekawe sama autorka przyznaje, że nie jest miłośniczką ani jajek jako potrawy, a zwłaszcza… jajecznicy! Co zatem się stało, że przepis na ciekawą jajecznicą znalazł się na jej stronie?
Ważne okazało się połączenie moich inspiracji kozim serem, doświadczeń z podróży, ale także to co przeczytałam u pewnego autora, który pisze o swojej miłości do jajecznicy z serem kozim – dodaje Lindsay.
Już wiecie zatem, że tym głównym i smacznym bohaterem jest kozi ser. Na szczęście można go dostać w wielu sklepach. Jest naprawdę wart grzechu i niemal każdych bejmów.
Oto wszystkie składniki, jakie będą potrzebne by przyrządzić jajecznicę właśnie z kozim serem i warzywnym pesto dla jednej osoby:
posiekany jarmuż
posiekane suszone pomidory
łyżka pesto
łyżka nasion dyni
2-3 jajka
kozi ser
Zaczynamy od siekanego na drobno jarmużu. Mieszamy to potem z suszonymi pomidorami, pestkami dyni oraz pesto w dużej misce.
Na rozgrzanej patelni lądują teraz jajka. Na minutę lub dwie. Niech zetną się tak jak lubisz, ale lepiej niech zostaną lekko wilgotne. Teraz dodajemy kozi ser i mieszamy czekając aż ten się nieco roztopi. Właściwie wszystko jest już gotowe.
Nakładamy sałatkę i jajecznicę na talerz. Lindsay proponuje położyć je obok siebie, ale kto zabroni nam położyć jajecznicę na pięknie wyglądającej sałacie? Kozi ser i użyte suszone pomidory gwarantują bajeczny smak. DZIEŃ SMACZNY POZNAŃ!
Dokładny przepis i instrukcję przygotowania tego dania znajdziesz klikając tutaj. Zachęcamy jednak do odwiedzenia strony Lindsay PinchOfYum, na której znajdziecie z pewnością wiele innych ciekawych inspiracji nie tylko na niedzielne śniadanie.
Dodaj komentarz