Kulinarne telewizyjne show gromadzą rzesze miłośników dobrych smaków i kreują nowych mistrzów kuchni. Okazuje się także, że gotowanie nie zawsze jest tak proste jak może się wydawać, ale jest szansa na podniesienie swoich kuchennych umiejętności i poznanie najlepszych poznańskich kucharzy.
Najzdolniejsi szefowie poznańskich restauracji podczas jesiennego cyklu Akademii Kulinarnej przygotowali specjalny cykl warsztatów.
Nie ważne czy jesteś amatorem czy zaawansowanym mistrzem kuchni – indywidualne podejście zawodowego kucharza sprawi, że nawet najbardziej początkujący nauczą się przygotowywać świetne dania poznając przy tym ciekawe techniki kulinarne – mówi Hubert Gonera, organizator przedsięwzięcia.
Pierwsze spotkanie w najbliższą sobotę odbędzie się w restauracji Hugo. Dominik Narloch, szef kuchni zaprasza do gotowania w rytmie slow food – maksimum smaku każdego ze składników. Tematem będą dary lasu, a w menu znajdą się m.in. tęczowy pstrąg gotowany w niskiej temperaturze z pieczoną kapustą, żelem z jagód i karmelizowanymi kurkami oraz pyszny deser – sorbet z antonówki z orzechami włoskimi i kurkami.
Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin wprowadzi fanów gotowania w tajniki kuchni francuskiej. Swoje doświadczenie zdobywał pracując w najlepszych restauracjach w Londynie, gdzie przeszedł wszystkie etapy kariery w restauracji – od kelnera, przez menedżera sali, menedżera restauracji, kucharza, po szefa kuchni. Gotował razem z takimi gwiazdami jak osławiony Marco Pierre White czy Gordon Ramsey. Podczas warsztatów przedstawi specjalny blok poświęcony sztuce przygotowania mięs w różnych stopniach wysmażenia – od blue (bardziej niewypieczone od rare) do well done.
Na miłośników kreatywności w kuchni czeka warsztat pod tytułem „Cucina Inspiruje” (28 września) prowadzony przez Ernesta Jagodzińskiego. „Ja tylko wskazuję odważniejsze i mniej typowe zestawienia dobrze znanych składników, które znajdują się w lodówce większości poznaniaków” – mówi szef restauracji Cucina.
Cykl warsztatów zakończy jeden Dominik Brodziak z restauracji Platinum – jeden z najbardziej utytułowanych szefów z Poznania, zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski, reprezentant polskiej ekipy narodowej w Kulinarnym Pucharze Świata oraz uczestnik prestiżowego Bocuse d’Or.
Wśród warsztatowych produktów znajdą się kalmary, pomarańcze oraz jogurt naturalny – składniki obowiązkowe zmagań profesjonalnych kucharzy w tegorocznym półfinale Pucharu Polski.
Dodaj komentarz