Wiadomo, że osoby segregujące odpady będą płacić mniej od tych, które ich nie segregują. A jak poradzić sobie z gromadzeniem różnego rodzaju śmieci? Na to pytanie można znaleźć odpowiedź na Starym Rynku. Przez najbliższe trzy tygodnie stać tam będzie specjalny kontener, w którym IKEA zaaranżowała „zrównoważoną kuchnię”. Dzięki takiemu rozwiązaniu właśnie od kuchni poznaniacy będą mieli okazję zobaczyć jak może wyglądać segregowanie odpadów.
W obliczu wejścia w życie nowego rozporządzenia dotyczącego segregacji odpadów rodzi się wiele pytań. Kluczowe z nich, to jak to właściwie robić i gdzie znaleźć na to miejsce.
O ile kwestie jak segregować odpady poczytać możemy w informacjach dystrybuowanych przez firmy zapewniające wywóz śmieci, o tym jak recycling przeprowadzać już w domu wyjaśniać będzie akcja na Starym Rynku.
Segregacja zaczyna się już od kuchni. Brak miejsca niejednokrotnie uniemożliwiał nam właściwe segregowanie odpadów – mówi Katarzyna Dutkiewicz z IKEA Poznań – Dlatego przy wsparciu Urzędu Miasta postanowiliśmy zaaranżować „zrównoważoną kuchnię”. Chcemy w ten sposób pokazać poznaniakom wygodne i funkcjonalne rozwiązania, które umożliwią segregację odpadków w prosty i nieuciążliwy dla domowników sposób. Poznań daje kosza odpadom to hasło, które każdy poznaniak powinien w proekologiczny sposób sam wcielić w życie!
W kuchennej aranżacji znaleźć można pomysły na sortowanie odpadów, w tym różnego rodzaju systemy funkcjonalnych pojemników i koszy służących do ich segregacji. Dodatkowo przez cały czas trwania akcji, w kontenerze odbywać się będą warsztaty dla dzieci, podczas których najmłodsi mogą samodzielnie wykonać ekologiczne zabawki.
Dzięki segregacji odpadów, a następnie ich recyclingowi, możemy odzyskiwać część surowców naturalnych, oszczędzać energię, a w konsekwencji zadbać o środowisko naturalne. Powtórnie wykorzystane lub przetworzone odpady są coraz częściej wykorzystywane w produkcji przedmiotów codziennego użytku w tym papieru toaletowego, doniczek, torebek, a nawet mebli. Warto wiedzieć, że do roku 2020 ilość odzyskanych odpadów powinna wynosić 50 proc.
Zrównoważona kuchnia będzie dostępna dla zwiedzających codziennie w godzinach 12:00 – 18:00.
Dodaj komentarz