Od czerwca pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili 120 kontroli w punktach gastronomicznych w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych. Do tej pory wystawiono 11 mandatów karnych na kwotę 3.000,00 złotych oraz wszczęto 12 postępowań administracyjnych.
W czerwcu i w lipcu pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego przeprowadzają kontrole sanitarne w dniach wolnych od pracy – informuje Ewelina Suska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Poznaniu – szczególną uwagę skierowano na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych i przy trasach turystycznych.
Okazuje się, że wśród najczęściej występujących nieprawidłowości jest między innymi sprzedawanie artykułów spożywczych po upływie terminów przydatności do spożycia. W wielu miejscach było po prostu brudno. O porządek i czystość zapominano zadbać między innymi w zamrażarkach czy lodówkach.
Uwagę podczas kontroli zwracał miejscami brak bieżącej i ciepłej wody na stanowisku mycia sprzętu produkcyjnego oraz w toalecie. Zdarzało się, że znajdowano zniszczone i brudne urządzenia i sprzęty produkcyjne przechowywane w niewłaściwych miejscach.
W niektórych lokalach wafelki do lodów narażone były na zanieczyszczenia zewnętrzne – dodaje Ewelina Suska.
Dodaj komentarz