Dynia to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Jej łagodny smak doskonale komponuje się z najróżniejszymi składnikami: od napoju kokosowego, poprzez imbir, aż po pikantne papryczki. Bardzo chętnie zamieniana jest w gęstą, rozgrzewającą zupę o apetycznym kolorze. Krem z dyni to dopiero początek przygód z tym uniwersalnym produktem. Z łatwością zamienicie go w spektakularne danie główne, interesujący dodatek albo… deser. Brzmi intrygująco? Nietuzinkowe potrawy z dynią smakują jeszcze lepiej.
Dynia na jesień
Popkultura przyzwyczaiła nas do wizerunku dyni jako dość upiornego lampionu kojarzonego z amerykańskim Halloween. Jeśli ostatniego dnia października postanowicie zorganizować przyjęcie w tym stylu, nie pozbywajcie się smacznego miąższu! Dynia to wspaniały jesienny przysmak, który swoim kolorem przypomni o słonecznych i ciepłych dniach lata. Dużą popularnością cieszy się zupa dyniowa, która z dodatkiem czosnku i imbiru zamienia się w rozgrzewający specjał – w sam raz na chłodne wieczory. Spróbujcie jednak czegoś nowego! Risotto z dynią też wygląda bardzo apetycznie, a potrawa przy okazji przybliży was do cieplejszego klimatu południa Europy. Z dyni można przygotować również rumiane placki, które są ciekawą alternatywą dla ziemniaczanych klasyków. Leczo z dynią – dlaczego nie?! Warzywo sprawdzi się także w najróżniejszych zapiekankach mięsnych lub wegetariańskich, z kaszą lub makaronem.
Ogromnym atutem tego rodzaju dań jest to, że nie trzeba kurczowo trzymać się przepisu. Korzystajcie z produktów, które macie akurat w swoich zapasach lub na które akurat macie ochotę. Jeśli jednak potrzebujecie inspiracji, polecamy dyniowy gulasz – jedno z ulubionych jesiennych dań szefa kuchni Knorr.
Dyniowy gulasz
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 nieduża dynia
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
- 1 cebula
- 100 ml kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 ml wody
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skóry oraz usuń z niej pestki. Oczyszczony miąższ pokrój w kostkę wielkości około 2 cm. Cebulę pokrój na małe kawałki i zeszklij na oliwie z oliwek, aż się zarumieni.
- Do cebuli dodaj dynię. Całość podsmażaj i mieszaj przez około 5 minut. Wlej 400 ml wody oraz wsyp przyprawę Wszystko zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez około 15 minut, aż kawałki dyni będą miękkie.
- Gulasz serwuj z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego oraz posypany posiekaną natką pietruszki.
Dynia na świeżo
Gorące dania z dynią są pyszne, ale różnokolorowe sałatki też przypadną do gustu wszystkim smakoszom, którzy cenią sobie urozmaicone posiłki. W kompozycjach sałatkowych można umieszczać dynię pieczoną lub grillowaną. Dodając pierś z kurczaka, zyskacie pomysł idealny na lunch lub kolację. Dynia doskonale łączy się z serami – wyrazistymi fetą i gorgonzolą albo łagodniejszym serem brie. Nie miejcie oporów przed zestawianiem jej z owocami, np. winogronami albo malinami. Szykowny posiłek przy niedużych nakładach pracy – o to chodzi! Chcecie ograniczyć czas spędzany w kuchni do minimum? W sałatkach dynię można jeść na surowo. Stworzy ona udaną kompozycję z rukolą, roszponką, pomidorkami koktajlowymi, kolorową papryką i czerwoną cebulą. Ukoronowaniem dania niech będą orzechy włoskie albo laskowe oraz kiełki, szczególnie polecamy słonecznikowe. Miłośnicy prostych, ale aromatycznych dań będą zachwyceni sałatką z dynią i kolendrą.
Sałatka z dynią i kolendrą
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 500 g dyni
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego
- 1 pęczek natki kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Obierz dynię i wydrąż z niej środek wraz z pestkami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przyrządź Sos sałatkowy paprykowo-ziołowego według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, dodając do niego trzy łyżki wody oraz trzy łyżki oliwy z oliwek.
- Posiekaj natkę kolendry i dodaj ją do startej dyni. Całość dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem.
Dynia na słodko
Przy okazji sałatek poruszyliśmy temat połączenia dyni z owocami. Były to jednak nadal wytrawne kompozycje, sprawdzające się perfekcyjnie jako stylowa przystawka. Tymczasem wszechstronna dynia to fantastyczny materiał do zrobienia efektownego deseru. W kilkanaście minut można zamienić ją w słodki mus z dodatkiem pokruszonych ciasteczek, miodu i przypraw korzennych. Tego rodzaju specjał podawajcie w wysokich pucharkach, koniecznie z hojną porcją bitej śmietany na wierzchu. Purée z dyni okaże się znakomitym dodatkiem do drożdżowych racuchów z jabłkowym nadzieniem. Puszyste placuszki możecie przyrządzić również z konfiturą albo marmoladą. Babeczki z dynią też wychodzą kapitalnie, zwłaszcza udekorowane domowym lukrem. Dynia to składnik, który coraz częściej pojawia się w recepturach serników. Nietuzinkowe pomysły to nasza specjalność! Jako dowód prezentujemy ciasto z dyni, czyli sprawdzony patent na to, jak zaskoczyć gości podczas przyjęcia i zadowolić każdego fana słodkości. Ten sezon należy do dyniowych frykasów!
Ciasto z dyni
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
- 600 g dyni
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie Fix Chrupiące placki ziemniaczane
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Połowę oczyszczonej dyni pokrój w kostkę i ugotuj w mleku do miękkości. Gotowe kawałki zmiksuj na gładki sos.
- Pozostałą dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zrobionego wcześniej sosu dyniowego.
- Wsyp zawartość opakowania Fix Chrupiące placki ziemniaczanei cukier puder. Starannie wymieszaj składniki. Masę odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką.
- Ciasto umieść w foremce i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
Dodaj komentarz