To bardzo ciekawa propozycja spędzania atrakcyjnego rodzinnego weekendu. Jesień w domu i zagrodzie. Retro Show – to już dwunasta impreza z tej serii, na którą zaprasza Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Jesień to okres orki i siewów pod zboża ozime. W dniu imprezy zwiedzający będą mogli zapoznać się z dawnymi sposobami orki zaprzęgiem wolim i konnym. Podążający za pługiem siewca zaprezentuje siew rzutowy z płachty, tzw. łoktuszy.
Na imprezie przedstawimy sposoby zagospodarowywania, przetwarzania i konserwowania płodów rolnych oraz przygotowywania zapasów na zimę. Zaprezentujemy sposoby modyfikowania owoców i warzyw poprzez wyciskanie z nich soku przy użyciu prasy ręcznej, w procesie pasteryzacji kompotów, a także kiszenia ogórków i kapusty – informuje Mariusz Gąszczołowski z działu promocji muzeum.
Związaną z tym atrakcją będzie zorganizowany w muzealnym sadzie pokaz jednoczesnego suszenia i wędzenia dymem śliwek węgierek. Pokaz ten stanowi odtworzenie starej, znanej co najmniej od XIX wieku metody, którą stosowano w gminie Szydłów.
W tym roku imprezie będzie również towarzyszył kiermasz przetworów owocowo-warzywnych połączony z degustacją. Wezmą w nim udział m. in. firmy związane z wielkopolskim oddziałem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, koła gospodyń wiejskich oraz lokalne spółdzielnie produkcyjne.
Atrakcją dla sympatyków zabytków techniki będzie Retro Show, czyli pokazy pracy maszyn i urządzeń rolniczych, nie tylko ze zbiorów Muzeum, ale również z kolekcji prywatnych, między innymi Klubu Miłośników Starych Ciągników z Wilkowic. Po raz kolejny pracować będą lokomobile – „Hipolina” produkcji Zakładów H. Cegielskiego z Poznania z 1919 roku oraz angielskiej firmy Robey w zestawie z młocarnią. Prezentacja zabytków na polu muzealnym zakończy się słynną już „paradą traktorów”.
Specjalnie dla dzieci zorganizujemy unikalne warsztaty wyrobu ceramiki na kole garncarskim pod okiem doświadczonego mistrza Józefa Dzieciątkowskiego – informuje Mariusz Gąszczołowski
Podobnie jak w latach ubiegłych panie z kół gospodyń wiejskich z Rosnówka i ze Szreniawy przygotują potrawy tradycyjnej kuchni z typowo jesiennych produktów (m.in. jabłka w cieście i szare kluski z kapustą). W sadzie będą też serwowane pyry z parownika z gzikiem, a przy piecach chlebowych chleb wiejski ze smalcem. Całość okraszą barwne występy artystyczne.
Dodaj komentarz