Zbliża się rok szkolny i potrzebne są pomysły na smaczne kanapki dla uczniów na drugie sniadanie. Warto wypróbować te z dodatkami w postaci kolorowych warzyw i owoców.
Kanapki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim nie wymagają od nas dużych zdolności kulinarnych. Przyrządzając je najczęściej ograniczamy się do pieczywa i żółtego sera, ale pamiętajmy – to popularne danie wcale nie musi być nudne! Można je przygotować na wiele sposobów: na ciepło, na zimo, słodko lub słono.
Warto skorzystać z sezonowych warzyw np. czerwonego buraka i stworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Nie tylko pysznie smakują, ale stanowią także źródło cennych witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomysłów na to, jak odmienić kanapkowy świat jest całe mnóstwo. Oto kilka z nich.
Z pastą z buraka i ciecierzycy
Składniki: • 2 kromki ciemnego pieczywa • kilka plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka np. Konspol • pół kostki białego sera • pęk natki pietruszki • ½ szklanki ciecierzycy • 1 burak • 1 łyżka oliwy • 2 ząbki czosnku
• łyżka soku z cytryny • przyprawy: sól i pieprz
Ciecierzycę namaczamy przez noc i gotujemy na drugi dzień. Buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w temperaturze 200°C i obieramy ze skórki. Ciecierzycę miksujemy z burakiem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny do smaku. Kanapki smarujemy przygotowaną pastą z buraka i ciecierzycy. Następnie na każdej z nich kładziemy pokrojone w małe kwadraty i plastry polędwicy wędzonej z kurczaka firmy Konspol i pokruszony biały ser. Na koniec dekorujemy kanapkę pietruszką oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Kanaka po włosku
Składniki: • 1 bułka pszenna • solone masło ziołowe • 4 plasterki pomidora • kilka listków sałaty rzymskiej • 5 listków bazylii • pół kulki mozzarelli • kilka plasterków żółtego sera • szynka z indyka • przyprawy do samku: sól i pieprz
Przygotowania zaczynamy od posmarowania dwóch połówek bułek cienką warstwą masła. Kanapki układamy na talerzu, a na nich liście sałaty, warstwę pokrojonej w plasterki mozzarelli, sera żółtego, pomidorów, bazylii i szynki z indyka Konspol. Lekko solimy i pieprzymy do smaku.
Kanapka w greckim stylu
Składniki: • bułka paryska • oliwa z oliwek • czarne oliwki • mała, czerwona cebula • żółta papryka • czerwona papryka • ser typu feta • szynka wędzona wieprzowa • zielony ogórek • listki bazylii • sałata
Bułkę paryską przekrajamy na połówki, a każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa myjemy, a następnie pozostawiamy, by się osuszyły. Kroimy paprykę i ser w paski, a cebulę w pióra. Następnie przekrajamy ogórki i oliwki wzdłuż. Układamy piętrowo sałatę, szynkę wędzoną wieprzową Znakomitą marki Konspol, następnie ser i pozostałe składniki. Dekorujemy bułkę bazylią io zamykamy drugą połówką bułki.
Dodaj komentarz