To była niesamowita akcja, która powstała spontanicznie. W trakcie jej trwania przygotowano 5430 obiadów dla 9 oddziałów szpitalnych w Poznaniu przez szefów kuchni 23 restauracji dzięki produktom dostarczanym przez 42 firmy. Pomagali też liczni wolontariusze. Wszystko to tylko z dobroci serca bez zebrania i wydania złotówki.
Zaczęło się niewinnie od zorganizowania obiadu dla rodziców dzieci z oddziału onkologii szpitala na ul. Krysiewicza. Pandemia spowodowała, że zostali tam zamknięci bez możliwości wychodzenia. To było 12 marca, potem przyszły kolejne dni i akcja nabierała tempa i rozmachu. Organizatorami głównymi była Poznańska Spiżarnia Biesiadników, Drużyna Szpiku i Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny-Lizawka. To były dni, wypełnione pracą i różnego rodzaju działaniami.
Dorota Raczkiewicz czuwała nad wszystkim, Andrzej Kuczyński miał kontakt ze wszystkimi koordynatorami ze szpitali i wiedział, co gdzie i komu zawieźć, co jest tam najbardziej potrzebne.
Juliusz Podolski odpowiedzialny był przede wszystkim za kontakty z firmami, żeby szefowie kuchni mieli z czego gotować i z szefami kuchni, żeby wiedzieli dla kogo to robią, w jakie dni mają dyżury.
Maciej Piątek, czyli kwatermistrz akcji, który wiedział co jest w spiżarni i z czego szefowie kuchni mogą przygotować posiłki.
Artur Piotrowski i Mateusz Kołodziejczak włączyli się od razu i nie tylko gotowali, ale też załatwiali produkty.
Przemysław Lis człowiek od załatwiania spraw niemożliwych, kiedy naprawdę było trudno zdobyć np. pudełka do wożenia posiłków.
Wojciech Wojtkowiak, który przygotował setki deserów dla ludzi ze szpitali, DPS-ów i Markotu.
Ludzie zgłaszali się sami do pomocy. Lokale były zamknięte, firmy działały na 50 procent. Każdy twierdził, że w tych czasach po prostu trzeba pomagać, nie można zostać obojętnym.
To cisi bohaterowie akcji czasów: Marek Szuba, Magda Konowalska, Piotr Turowski, Robert Serdiuk, Georgi Ginew, Magdalena Kovalchuk, Magdalena Ratajczak, Krzysztof Klimczak i wielu, wielu innych.
Niewiele mogą, ale jak potrzebny jest kierowca z samochodem, to mogę wozić
Grzegorz Grygiel, Karting Polska
Nie mogę usiedzieć na miejscu, dajcie mi coś do roboty, będę kierowcą
Estera Donder Debic
Słyszałem, że potrzebujecie skrzynki do przewożenia obiadów, by się nic nie przewracało i wylewało? – Robert Danielski. I po kilku godzinach taka była gotowa do użycia.
Zebraliśmy 1000 złotych na początek. Niech się przydadzą na wodę, czy produkty dla medyków.
Stowarzyszenie Wiedza Kultura Pomoc
Wszystko, co się zmieści na naszych motocyklach Wam przewieziemy, a do tego postaramy się załatwić coś do gotowania – mówili ludzie z grupy Sons of Szpinach.
Zwykli ludzie znajdowali chwilę czasu, by pomagać, jak potrafili i jak mogli.
Podczas trwania akcji pomoc szła nie tylko dla medyków.
Potrzebujemy pomocy – taki alarm został wysłany w wiadomości na konto Poznańskiej Spiżarni Biesiadników. Okazało się, że to zaprzyjaźniona z Monarem na Pogodnej pani prosiła o wsparcie tej placówki. – Nie mają już jedzenia. Jest tak 30 osób, które nie mogą opuszczać tego miejsca. Są bezpośrednio zagrożeni.
Wystarczyły dwa-trzy telefony i tam też pojechały transporty jedzenia, środków czystości, maseczek i… m.in. ciast na święta.
Nie mówimy, że akcja została zakończona, tylko zawieszona – mówi Juliusz Podolski z Poznańskiej Spiżarni Biesiadników. – Mamy nadzieję, że już nie będzie takiej sytuacji, ale przecież pomoc potrzebna jest komuś stale, a my teraz już wiemy, że razem możemy dokonać cudów i żaden wirus nam w tym nie przeszkodzi.
Firmy, które pomagały w akcji:
Aroniowe Pole, Bartecki – z Dębowej Wędzarni, Bidfood Farutex, Bonduelle Food Service Polska, Chefs Culinar Polska, Choccolisimo, Debic, De’GUSTATOR PR, Fanex, Ferma Drobiu Adaszak, Firma Słomiński od 1904 s.c., Fundacja Las i Woda, Fusion Gusto Polska, Gospodarstwo Rolne Michał Filimon,Green Gas, Hurtownia Contrada, IKA Polska, Jakub Ewicz, Jantex Polska, Karlik Poznań, Klasyk Karting Polska, Klimex, Kuchnie Świata, Las-Kalisz Sp z o.o., Las Pol Zakład Przetwórstwa Dziczyzny R. Markowski, Lidl Polska, MAKRO Poznań, Muller Milch, Nestlé, Nordis, Oryginalnysok, Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Poznaniu, Poznańska Gastronomia, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Poznaniu, Restauracja Grodzka12 Kuchnia Waldemara, Sons of Szpinach, Spomlek, Stowarzyszenie Wiedza Kultura Pomoc, Świeże mleko prosto od krowy z dostawą do domu lub biura, Warzywa Ł. Piotrowski Wrocław, Zagroda na Zadupiu Sycyn 4, Zakłady Mięsne Bystry, ŻABKA – mały wielki sklep,
Restauracje biorące udział w akcji:
Amici Miei Italian restaurant & wine shop, ART Burger PIZZA, Burgerownia Ranczo, Cook Fit, Hotel Moderno, IL Padrino Restaurant, Kura Warzyw – Gemüse Kebap Poznań, Lavenda cafe & lunch, Lizawka, Maciej Piątek – Poznańska Spiżarnia Biesiadników, Mateo Buk Restauracja & Pizzeria. Kuchnia włoska w Buku, miXtura vege, Nova Ta Włoska, Pierogarnia – Cynamon, Pierogarnia Swarzędzka olha, Restauracja Pod Niebieniem, Pychotki, Restauracja salon z ogrodem, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii Poznań, Restauracja ZA MUREM, 3 Kolory Malta, 3 Kolory Suchy Las, Indian Steak Poznań, gdzie w kuchni powstawały setki deserów.
I takie małe Postscriptum od Naszej redakcji: Cudownie jest spotkać osoby, które robią to nie dla sławy i dla poklasku, a dla tego, żeby po prostu pomóc innym. I te osoby, firmy i instytucje macie wymienione powyżej.
Dodaj komentarz