Wakacje mogą być dobrym czasem, by nieco zwolnić i poszukać wyśmienitych smaków. Także tych z najbliższej okolicy. Podpowiedzią gdzie można naleźć najlepsze miody mogą być wyniki konkursu Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 Smak Miodu.
Kapituła konkursu wyłoniła te najlepsze spośród 23 zgłoszonych produktów z powiatu poznańskiego. Zaskakiwały niektóre połączenia smakowe, jak np. miód z pierzgą i pyłkiem pszczelim, czy z rokitnikiem. Ale sam konkurs to także podpowiedź, że miód można wykorzystać do przygotowania przepysznych dań mięsnych.
Po degustacji zgłoszonych produktów przyznano tytuły Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 Smak Miodu. W kategorii miody doceniono:
• miód rzepakowy – Miody Suszka Inspiracje z Mosiny
• miód akacjowy – Gospodarstwo Pasieczne Socha z Czmonia (gm. Kórnik)
miód rzepakowy – Miody Suszka Inspiracje z Mosiny
• miód akacjowy – Gospodarstwo Pasieczne Socha z Czmonia (gm. Kórnik)
• miód z pierzgą i pyłkiem – Gospodarstwo Pasieczne Ibrona z Puszczykowa
• miód akacjowy – Gospodarstwo Pasieczne Miody Szlaku Piastowskiego z Biskupic (gm. Pobiedziska)
• miód akacjowy ze spadzią – Gospodarstwo Pasieczne Miody Szlaku Piastowskiego z Biskupic (gm. Pobiedziska)
• miód akacjowy – Nasza Pszczelarnia z Poznania, z pasieką w gm. Rokietnica
• miód rzepakowy – Nasza Pszczelarnia z Poznania, z pasieką w gm. Rokietnica.
W kategorii napoje z miodem nagrodzona została herbata z boru z miodem Jadwigi Anioła z Rogalinka, a spośród produktów pszczelarskich pierzga z Gospodarstwa Pasiecznego Socha oraz pyłek pszczeli z Naszej Pszczelarni z Poznania.
Kapituła nagrodziła także miód z rokitnikiem (Miody Suszka Inspiracje z Mosiny), słodkie żebro Adama czyli żeberka w miodzie z Karczmy na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Wśród laureatów znalazła się również zupa czereśniowa z lanymi kluskami i miodem (Forklore Tour z Poznania, z miodem z pasieki z gm. Suchy Las).
Dodaj komentarz