Lubimy robić nowe rzeczy. I dlatego postanowiliśmy opracować całkiem nowy przepis na zdrowe pierniczki. Takie pierniczki są niezawodnym sposobem na wprowadzenie do naszego domu świątecznego nastroju. Może dlatego, że są jednocześnie mięciutkie i kruche, słodkie i korzenne, smaczne i piękne. Przypominają nam tym samym o rzeczach, które w Bożym Narodzeniu lubimy najbardziej.
Na zachętę powiemy, że ten przepis jest dużo mniej skomplikowany niż poprzedni. Idealny dla zabieganych! Może dzięki tej oszczędności czasu, w tym roku zdecydujecie się na samodzielne przygotowanie przyprawy korzennej. Wasze wypieki na pewno zyskają na smaku i atrakcyjności 😉
Składniki
na 2 duże blachy
Numery przy składnikach odwołują do dodatkowych informacji, pozwalających wybrać właściwe produkty.
Pierniczki
50 g mąki owsianej (1)
230 g mąki orkiszowej np. typ 700
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy korzennej (2)
1 łyżka cynamonu
2 łyżki kakao (3)
50 g zimnego masła klarowanego (4)
100 g miodu (5)
2 małe jajka (6)
+ jajko do posmarowania ciastek
Lukier
50 g oleju kokosowego (7)
50 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
30 g miodu (5)
50 g wiórków kokosowych, zmielonych na drobno
Wykonanie
Pierniczki
- Piekarnik nagrzać na 180 st. C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
- Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem i kakao.
- Dodać masło klarowane i zmiksować lub posiekać nożem.
- Dodać miód i jajka, bardzo krótko zagnieść plastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać zwykłe kruche.
- Wałkować na grubość około 5 mm (nie cieniej) i wycinać kształty.
- Wierzch pierniczków posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec około 15 minut (do zrumienienia).
Lukier
- Mleko, olej i miód wymieszać na gładką masę w kąpieli wodnej (tłuszcz ma się całkowicie rozpuścić)
- Dodać zmielone wiórki kokosowe i wymieszać dokładnie.
- Polewać pierniczki. Masa zastyga w temperaturze pokojowej, ale w lodówce jest twardsza.
Wskazówki
(1) mąka owsiana: można ją zrobić tanio i szybko, mieląc połączone otręby owsiane (ok. 50%) i płatki owsiane (ok. 50%), np. 50 g otrębów owsianych i 50 g płatków owsianych
(2) przyprawa korzenna: o tym, jak przygotować własną smaczną przyprawę korzenną, która nie będzie zawierała wypełniaczy w postaci białej mąki i nie będzie przygotowana z najgorszej jakości składników
(3) kakao: warto zadbać o to by kakao było dobrej jakości; my zaopatrujemy się w kakao ekologiczne, które smakuje znacznie lepiej i jest bardziej aromatyczne niż kakao najczęściej dostępne w sklepach
(4) masło klarowane: najlepiej zrobić je samemu; produkty dostępne w sklepie mają kontakt z plastikowym opakowaniem i mogą być „ulepszone” na każdym etapie produkcji;
(5) miód: jeśli chcecie mieć dobry miód, zadbajcie o to, by był ze sprawdzonego źródła – najbezpieczniej jest po prostu znać pszczelarza; dobry miód (z wyjątkiem akacjowego) krystalizuje się po kilku miesiącach od zebrania (czyli najpóźniej zimą)
(6) jajka: warto zadbać o to, by jajko pochodziło z dobrego źródła (najlepiej od znajomej gospodyni, u której kury chodzą sobie “luzem” i karmione są tradycyjnie, a nie gotową paszą; jeśli jednak nie macie dostępu do takich jajek, poszukajcie takich z “0” na pieczątce; żółtko jajka, zgodnie z nazwą, powinno być żółte, a nie pomarańczowe)
(7) olej kokosowy: najlepiej kupić olej nierafinowany, nieoczyszczony; wiem, że smakuje kokosem i jest droższy, ale oczyszczony, rafinowany olej nie zawiera niczego, co organizm mógłby użyć do budowania swojej wewnętrznej siły; ponadto, warto zadbać, by kupowany przez nas olej pochodził w Filipin – większość tłoczonych na zimno olejów to produkty tłoczone z prażonych wiórków kokosowych w Polsce (oczywiście na zimno, ale wiórki już i tak są pozbawione wartości odżywczych); tylko nieliczne oleje nierafinowane są tłoczone z miąższu kokosa na Filipinach – stąd wynika tak duża różnica w cenie oleju nierafinowanego;
Ze Zdrojewem Mi Do Smaku, to blog dwójki poznaniaków, którzy proponują wspaniałe i proste przepisy do samodzielnego wykonanie domu.
źródło: https://www.zezdrowiemmidosmaku.com
Dodaj komentarz