Przepisy

Kruche pierniczki

Kruche pierniczki  Foto: Ze Zdrowiem mi do smaku

Lubimy robić nowe rzeczy. I dlatego postanowiliśmy opracować całkiem nowy przepis na zdrowe pierniczki. Takie pierniczki są niezawodnym sposobem na wprowadzenie do naszego domu świątecznego nastroju. Może dlatego, że są jednocześnie mięciutkie i kruche, słodkie i korzenne, smaczne i piękne. Przypominają nam tym samym o rzeczach, które w Bożym Narodzeniu lubimy najbardziej.

Na zachętę powiemy, że ten przepis jest dużo mniej skomplikowany niż poprzedni. Idealny dla zabieganych! Może dzięki tej oszczędności czasu, w tym roku zdecydujecie się na samodzielne przygotowanie przyprawy korzennej. Wasze wypieki na pewno zyskają na smaku i atrakcyjności 😉

Składniki

na 2 duże blachy

Numery przy składnikach odwołują do dodatkowych informacji, pozwalających wybrać właściwe produkty.

Pierniczki

50 g mąki owsianej (1)

230 g mąki orkiszowej np. typ 700

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka przyprawy korzennej (2)

1 łyżka cynamonu

2 łyżki kakao (3)

50 g zimnego masła klarowanego (4)

100 g miodu (5)

2 małe jajka (6)

+ jajko do posmarowania ciastek

Lukier

50 g oleju kokosowego (7)

50 ml mleka (krowiego lub roślinnego)

30 g miodu (5)

50 g wiórków kokosowych, zmielonych na drobno

Wykonanie

Pierniczki

  1. Piekarnik nagrzać na 180 st. C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem i kakao.
  3. Dodać masło klarowane i zmiksować lub posiekać nożem.
  4. Dodać miód i jajka, bardzo krótko zagnieść plastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać zwykłe kruche.
  5. Wałkować na grubość około 5 mm (nie cieniej) i wycinać kształty.
  6. Wierzch pierniczków posmarować roztrzepanym jajkiem.
  7. Piec około 15 minut (do zrumienienia).

Lukier

  1. Mleko, olej i miód wymieszać na gładką masę w kąpieli wodnej (tłuszcz ma się całkowicie rozpuścić)
  2. Dodać zmielone wiórki kokosowe i wymieszać dokładnie.
  3. Polewać pierniczki. Masa zastyga w temperaturze pokojowej, ale w lodówce jest twardsza.

Wskazówki

(1) mąka owsiana: można ją zrobić tanio i szybko, mieląc połączone otręby owsiane (ok. 50%) i płatki owsiane (ok. 50%), np. 50 g otrębów owsianych i 50 g płatków owsianych

(2) przyprawa korzenna: o tym, jak przygotować własną smaczną przyprawę korzenną, która nie będzie zawierała wypełniaczy w postaci białej mąki i nie będzie przygotowana z najgorszej jakości składników

(3) kakao: warto zadbać o to by kakao było dobrej jakości; my zaopatrujemy się w kakao ekologiczne, które smakuje znacznie lepiej i jest bardziej aromatyczne niż kakao najczęściej dostępne w sklepach

(4) masło klarowane: najlepiej zrobić je samemu; produkty dostępne w sklepie mają kontakt z plastikowym opakowaniem i mogą być „ulepszone” na każdym etapie produkcji;

(5) miód: jeśli chcecie mieć dobry miód, zadbajcie o to, by był ze sprawdzonego źródła – najbezpieczniej jest po prostu znać pszczelarza; dobry miód (z wyjątkiem akacjowego) krystalizuje się po kilku miesiącach od zebrania (czyli najpóźniej zimą)

(6) jajka: warto zadbać o to, by jajko pochodziło z dobrego źródła (najlepiej od znajomej gospodyni, u której kury chodzą sobie “luzem” i karmione są tradycyjnie, a nie gotową paszą; jeśli jednak nie macie dostępu do takich jajek, poszukajcie takich z “0” na pieczątce; żółtko jajka, zgodnie z nazwą, powinno być żółte, a nie pomarańczowe)

(7) olej kokosowy: najlepiej kupić olej nierafinowany, nieoczyszczony; wiem, że smakuje kokosem i jest droższy, ale oczyszczony, rafinowany olej nie zawiera niczego, co organizm mógłby użyć do budowania swojej wewnętrznej siły; ponadto, warto zadbać, by kupowany przez nas olej pochodził w Filipin – większość tłoczonych na zimno olejów to produkty tłoczone z prażonych wiórków kokosowych w Polsce (oczywiście na zimno, ale wiórki już i tak są pozbawione wartości odżywczych); tylko nieliczne oleje nierafinowane są tłoczone z miąższu kokosa na Filipinach – stąd wynika tak duża różnica w cenie oleju nierafinowanego;

Ze Zdrojewem Mi Do Smaku, to blog dwójki poznaniaków, którzy proponują wspaniałe i proste przepisy do samodzielnego wykonanie domu.

źródło: https://www.zezdrowiemmidosmaku.com

Użyte w artykule zdjęcia: Ze Zdrowiem mi do smaku

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz