Ciasto drożdżowe, przednie wina, południowy cydr, kiełbasy, aromatyczne sery to główni bohaterowie kulinarnego święta. Poznański Stary Rynek przez najbliższe dni będzie gościł wszystkich spragnionych kulinarnych i artystycznych przyjemności. Dziś rozpoczął się piąty Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku.
Poznański festiwal to jedna z największych plenerowych imprez kulinarnych w Polsce. Na ponad 100 kramach producenci najrozmaitszych przysmaków ofertują swoje wyroby. Na Jarmarku Dobrego Smaku – bo tak nazywa się ta część festiwalu – smakosze znajdą nie tylko produkty lokalne i tradycyjne ze wszytkach regionów naszego kraju – od bryndzy podhalańskiej po miód drahimski, przez ryby z kaszub i sery owcze z mazur. Są tu również wystawcy oferujący specjały spoza polski – węgierskie kiełbasy, greckie oliwy, austriackie wina, piwa z Belgii czy bułgarskie marynowane papryczki.
Nie stoiskach gastronomicznych skosztować będzie można klasycznej kiełbasy, szaszłyków z rusztu czy golonki z kapustą ale wytrawny poszukiwacz smaków znajdzie tu także japońskie sushi, świeże ostrygi z Bretanii czy meksykańskie fajitas.
Na festiwalowej scenie przez całe popołudnie trwają pokazy szefów kuchni z najlepszych restauracji regionu. Niektórzy biorą udział w licznych konkursach kulinarnych. Inni są tu po prostu po to by podzielić się swoją wiedzą, pasją i przepisami na ulubione potrawy ze zgromadzoną publicznością.
Wieczorami scenę przejmują muzycy. Jazz, muzyka etniczna i folkowa to główne nurty prezentowane w muzycznej części festiwalu, ale coś dla siebie znajdą tu również miłośnicy klasyki i piosenki literackiej. Muzyka na tym festiwalu jest również w dobrym smaku.
Tych, którzy mają ochotę poszerzać swoją wiedzę kulinarną zainteresują z całą pewnością Laboratoria Smaku. W ramach tych spotkań, w formule wykładu, prezentacji multimedialnych i obszernych degustacji dowiedzieć będzie się można sporo o winach z polskich winnic, tajemnicach warzenia piwa, serach pasterskich z polskich gór czy szlachetnych nalewkach.
Najmłodsi również znajdą tu coś dla siebie. Podczas tegorocznego festiwalu odbędzie się aż sześć warsztatów smaku dla najmłodszych. W Pasażu Kultury na Starym Rynku dzieci w wieku 4 -10 lat będą mogły odkrywać swoje kulinarne pasje.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to również liczne konkursy. W tym roku w ramach imprezy odbędzie się wielkopolska edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, którego celem jest odkrywanie i dokumentowanie regionalnych smaków. Konkurs Polska Nalewka Roku po raz kolejny wyłoni prawdziwych mistrzów sztuki nastawiania tych arcypolskich trunków. Wiele emocji wywoływać może konkurs na na najsmaczniejszą czerninę. Organizatorzy i władze miasta mają nadzieję, że ta kultowa, w wielu poznańskich domach zupa przyciągnie do naszego miasta miłośników regionalnych specjalności.
Informacje o poszczególnych atrakcjach festiwalowych znajdziecie w naszym kalendarium Wydarzeń.
Dodaj komentarz