Na widelcu

Kulinarny pojedynek na wielkopolskie specjały

Cooking session  Foto:

W najbliższą sobotę czeka nas pojedynek kulinarny. Szefowie kuchni z siedmiu autorskich restauracji z Poznania i Wielkopolski przygotują dania wykorzystujące składniki pochodzące z naszego regionu. To także propozycja dla smakoszy. W ramach imprezy Cooking Session za 20 zł będzie można skosztować przygotowanych gastronomicznych propozycji.

Cooking sessionNa patelni smażyć się będą: gęsina, szeroko pojęta dziczyzna, wołowina a także słynne wielkopolskie kaczki i grzyby. Szefowie kuchni w swych daniach użyją m.in. dyni, jabłek, gruszek, śliwek, świeżych ziół i smakowitych grzybów.

Kucharze przygotują dania nawiązujących do regionalnych smaków i tradycji w oparciu o sezonowe składniki, ale w nowych, autorskich interpretacjach. Każdy szef chciał czymś zaskoczyć. A ponieważ gotować będą najzdolniejsi szefowie w mieście możemy spodziewać się prawdziwego kulinarnego święta” – zapewnia Hubert Gonera, pomysłodawca imprezy oraz cyklu Kolej na Wielkopolskie Smaki i Kulinarnego Poznania.

Zawodnicy:

Zwycięzcy tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski – Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Platinum w towarzystwie szefa kuchni Dominika Brodziaka, który sam zdobył to wyróżnienie w 2001 roku, przygotują kreację, w której znajdą się m.in. policzki wołowe, kurki, dynia i żurawina.

Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji 3 Kolory przygotuje jeden z najbardziej rozpoznawalnych wielkopolskich przysmaków – smakowitą gęsinę z sezonowymi grzybami, dynią, gruszką i czerwoną kapustą.

Michał Stężelski i Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin słyną ze wspaniałej dziczyzny. Nie inaczej będzie tym razem – szefowie przygotują mariaż Wielkopolski i Francji, tworząc dania z regionalnej polędwicy z sarny.

Tomasz Owczarz, szef kuchni Mielżyński Wine Spirits & Specialties uraczy gości smakowitą polędwicą z dzika. W daniu znajdą się również borowiki, dynia, żurawina, buraki i świeży rozmaryn.

Cooking Session będzie również nie lada gratką dla miłośników kulinarnej ekstrawagancji. Piotr Cieślak, sushimaster Kyokai Sushi Bar przygotuje bowiem po raz pierwszy w historii wielkopolskie sushi, w którym znajdzie się m.in. polędwica wołowa.

Dominik Narloch, szef kuchni HUGO Restaurant – jedynej wielkopolskiej restauracji z rekomendacją Slow Food – przygotuje danie, które nazwać będzie można reinterpretacją regionalnej klasyki. Na pierwszym planie znajdzie się znakomity stek Bavette, a towarzyszyć będą mu m.in. skrzydełka kurczaka, szpik kostny, jarmuż, seler, owoce bzu czy czarna rzepa.

Romana Ryszkowska i Bartłomiej Smelkowski z gnieźnieńskiego Dzikiego Dworu Pod Kaczką przygotują… oczywiście kaczkę! Na Cooking Session posmakować będzie można jej z dodatkiem wędzonych śliwek, buraczków i żurawiny.

Impreza odbędzie się w Starych Koszarach przy ulicy Wojskowej 4, w sobotę 5 października, od godziny 13:00 do 17:00. Bilet na pokazy można nabyć w przedsprzedaży za 20 złotych (www.kulinarnypoznan.pl/cookingsession), a w dniu imprezy będzie kosztował 30 zł. W ramach wejściówki zagwarantowane jest skosztowanie dwóch wybranych dań przygotowanych przez autorskie restauracje.

Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin Foto: Kulinarny Poznań

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz