W naszych wirtualnych, kulinarnych podróżach po świecie ponownie trafiamy do USA, a dokładnie do Kalifornii. Znaleźliśmy kolejny ciekawy przepis na niedzielne śniadanie. Jest smaczne, zdrowe i kolejny raz udowadnia, że jajecznicę można robić na wiele sposobów.
Właśnie tutaj mieszka Amber i tutaj tworzy kulinarny blog Fettle Vegan. Próbowała wielu różnych diet, eksperymentowała z różnymi składnikami.
W pewnym momencie odkryła, że jej ciało zaczyna rozkwitać, gdy zrezygnowała z mięsa i nabiału. Zaczęła jeść świeże owoce, warzywa i nasiona.
Od kilku lat je tylko i wyłącznie produkty roślinne. Jak przyznaje taka dieta zmieniła jej życie na lepsze.
Mogę teraz łatwiej niż kiedyś zasnąć, nie mam już problemów z szalonymi wypryskami trądziku – przyznaje Amber – zniknęło większość moich kłopotów żołądkowych i nawet nieco straciłam na wadze.
W tej, jak mówi Amber, przygodzie opartej na roślinach towarzyszy jej także Alex, narzeczony.
Wśród wielu przepisów publikowanych przez Amber wybraliśmy jajecznicę meksykańską z ciecierzycą.
Co będzie nam potrzebne?
Oczywiście ciecierzyca, z której zrobimy puree
1/2 średniej, posiekanej cebuli
1 mała papryka, pokrojona w kostkę
1 średni pomidor, także pokrojony w kostkę
trochę posiekanej kapusty
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju kokosowego
pół łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/8 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
Warzywa, których użyjecie mogą być nieco inne. Jak pisze Amber robi to danie dość często wykorzystując to, co akurat ma w domu. Te składniki, które wymieniliśmy powyżej są ulubionymi Amber do tej jajecznicy.
Mamy już wszystkie potrzebne składniki, zatem możemy przystąpić do pichcenia!
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej kokosowy (pierwszą łyżkę) i po chwili wrzucamy na tłuszcz posiekaną cebulę, paprykę i rozgnieciony czosnek. Mieszając czekamy, aż cebula zeszli się i nieco zmięknie. Zajmie to około 5 minut. Ciecierzycę rozgniatamy widelcem. Jak mocno? To także zależy od waszych preferencji co do konsystencji jajecznicy. Wrzucamy ciecierzycę na patelnie i dodajemy drugą łyżkę oleju kokosowego. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy kminkiem, pieprzem, wędzoną papryką, kurkumą, solą i pieprzem.
Jeszcze raz dokładnie całość mieszamy i dalej gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy posiekane pomidory i kapustę. Gotujemy kolejne 2 minuty, aby kapusta nieco zmiękła. Koniec gotowania.
Amber poleca dodać na talerzu awokado, mogą być także drzuzgawki, które kupimy świeże na ryneczku. jajecznicę można posypać także posiekaną kolendrą i spryskać sokiem z limonki. Smacznego!
Więcej ciekawych przepisów, nie tylko na śniadanie, znajdziecie na stronie prowadzonej przez Amber, wystarczy kliknąć tutaj: Fettle Vegan.
foto na tej stronie: Fettle Vegan
Dodaj komentarz