Kilkanaście drużyn gotujących grochówkę w kuchniach polowych z całej Polski weźmie udział w II Otwartych Mistrzostw Polski, które odbędą się w połowie kwietnia w Poznaniu. Choć termin wydaje się odległy, przygotowania idą pełną parą.
Chodzi nam o promocję polskiej kuchni, solidnej i bardzo smacznej gotowanej w kuchniach polowych, jak przed laty – mówi Maciej Mużyło z Kuchni Polowej Poznań, organizator Mistrzostw – zgłaszają się już drużyny z całej Polski.
Podczas tej kulinarnej rywalizacji drużyny będą musiały porąbać drewno, rozpalić w kuchniach polowych i od podstaw ugotować kilkadziesiąt litrów zupy. Publiczność będzie mogła podpatrywać różne techniki gotowania, sprawdzać przepisy, kosztować i głosować na najlepszą grochówkę. Zupy oceniać także będzie jury smakoszy.
Osobną nagrodę otrzymają zawodowcy, osobną amatorzy. Swój puchar przyzna także publiczność. Odbędzie się również prezentacja domowych sposobów robienia wędlin i wędzonek oraz prelekcja o piwach rzemieślniczych.
Odbędzie się także próba ustanowienia rekordu Polski w kategorii najwięcej wykorzystanych jednocześnie kuchni polowych w jednym miejscu. Przez cały czas trwania Mistrzostw Kuchnia Polowa Poznań serwować będzie grochówkę, specjalnie dla tych, którzy nie będą mogli się już doczekać konkursowych zup.
Obok konkursu kulinarnego będzie można także m.in. obejrzeć dioramę wojskową, pokazy kuchni molekularnej. Będą animacje dla najmłodszych. Policja przeprowadzi akcję znakowania rowerów. Odbędzie się również pokazy ratownictwa.
By brać udział w mistrzostwach nie trzeba mieć własnej kuchni polowej. Będzie można ją wypożyczyć od organizatorów całego wydarzenia.
Wystartują ci, którzy w kuchniach polowych gotują na co dzień, ale też i zwodowi kucharze, dla których taki sposób przygotowania potraw będzie nowością – dodaje Maciej Mużyło – dlatego traktujemy ich jako amatorów co będzie również swoistą ciekawostką.
II Otwarte Mistrzostwa Polski w Gotowaniu Grochówki w Kuchniach Polowych odbędą się na parkingu przed halą Makro w sobotę 14 kwietnia. Gotowanie rozpocznie się o 9:00, a konkursowe degustacje od 13:00.
Dodaj komentarz