K U L T U R A

Możesz się obejść dobrym smakiem

Festiwal Dobrego Smaku 2011  Foto:

Kuchnie ze wszystkich regionów Polski, ale też kuchnia włoska, bułgarska, grecka a nawet japońska. Wszystkie te rewelacyjne smaki królowały na Starym Rynku. Świąteczny poniedziałek jest niestety ostatnim dniem, gdy można skosztować różnych specjałów na miejscu, bądź zabrać je do domowej spiżarni.

Miłośnicy smacznej i tradycyjnej kuchni z pewnością byli w siódmym niebie. Na licznych straganach można było dostać tradycyjnie wyrabiane wędliny, miód pachnący sadem bądź łąką. Były wspaniale wyglądające, pachnące i smaczne chleby, placki i oczywiście rogale świętomarcińskie.

Powody do radości mieli także smakosze trunków, których na próżno szukać nawet w dobrych sklepach spożywczych. Były domowe nalewki, wina z czterech stron świata i piwa warzone tradycyjnie w małych browarach. W jednym ze straganów można było wypić na miejscu bądź zrobić mały zapas do domu piw belgijskich, które mają coraz więcej miłośników, choć ich cena nie jest niska. To, co dobre musi kosztować – przekonywał nas kupujący właśnie takie piwa Andrzej – są one również wytwarzane zgodnie z bardzo starymi recepturami i warte są swej ceny.

Tego typu imprezy przyciągają do Poznania wielu turystów nie tylko z Polski. Na Starym Rynku można było usłyszeć także wiele innych języków.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz