Pieróg łazarski, zupa korbolowa i pyrczanka – takimi potrawami zajadali się poznaniacy na przełomie XIX i XX wieku. W trakcie zbliżających się Dni Łazarza odbędą się warsztaty kulinarne, w czasie których będzie można się nauczyć ich przyrządzania. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
W Akademii Umiejętności „Kulinarne Przygody” przy ul. Matejki 56/4 odbywają się różnego rodzaju warsztaty kulinarne adresowane zarówno do dorosłych jak i do dzieci. Prowadząca ją Jolanta Kaźmierczak odkąd tylko pojawiła się na Łazarzu, rozpoczęła poszukiwania tradycyjnych wielkopolskich potraw innych niż powszechnie znane pyry z gzikiem, ślepe ryby czy szare kluchy.
– Prosiłam mieszkańców o podzielenie się ze mną starymi przepisami. Jeden z nich, pan Ryszard Balcerzak znalazł u siebie w domu książki kucharskie swojej babci. Jedna z książek dosłownie rozsypała się w rękach, ale udało się ją zeskanować. To prawdziwy skarb, w dodatku książka została napisana gwarą poznańską – opowiada Jolanta Kaźmierczak.
Mimo wielu prób i konsultacji ze specjalistami nie udało się ustalić ani autora książki, ani dokładnej daty jej wydania. Wiadomo jedynie, że musi pochodzić z przełomu XIX i XX wieku.
W trakcie zbliżających się 26. Dni Łazarza odbędą się warsztaty kulinarne kuchni wielkopolskiej oparte na przepisach ze wspomnianej książki. To jeden z elementów projektu „Wirtualny Łazarz” przypominającego, jak kiedyś wyglądało życie w tej dzielnicy Poznania.
W sobotę, 30 maja w godzinach od 13 do 16 odbędą się warsztaty z przyrządzania zupy korbolowej i pyrczanki.
– Pyrczanka to rodzaj kiełbasy z ziemniaków. Odbędą się nie tylko warsztaty z jej przyrządzania, ale także pokazy robienia kiełbasy w wykonaniu prawdziwego chabaja – wyjaśnia Jolanta Kaźmierczak.
Dzień później w tych samych godzinach odbędą się warsztaty, których uczestnicy nauczą się przygotowywać kapuśniak łazarski i pieróg łazarski.
Udział we wszystkich warsztatach jest bezpłatny. Liczba miejsc w warsztatach jest ograniczona, dlatego warto się zapisać już teraz, wysyłając zgłoszenie na adres info@kulinarneprzygody.com.pl. Zgłoszenia będą przyjmowane aż do wyczerpania liczby miejsc.
Dodaj komentarz