„Nie jedz niczego, czego Twoja babcia nie nazwałaby jedzeniem” – tę i inne zasady odpowiedzialnej konsumpcji mieli okazję poznać uczestnicy weekendowych warsztatów zorganizowanych przez Studenckie Koło Naukowe CSR z Uniwersytetu Ekonomicznego.
Podczas spotkania w Kluboksięgarni Głośna goście Kalina Michocka z Tytki.pl i Wojciech Zięba ze sklepu Sprawiedliwego Handlu radzili jak odpowiedzialnie i praktycznie realizować ideę sprawiedliwego handlu. Dobrym przykładem jest droga jaką przechodzi banan od plantatora do polskiego sklepu, w jakich warunkach pracują robotnicy z krajów Trzeciego Świata oraz jakie są alternatywy dla produktów konwencjonalnego handlu.
W Orkiszowych Polach pod okiem profesjonalnego trenera uczestnicy warsztatów kulinarnych próbowali swoich sił w sprawiedliwym gotowaniu. Wspólnymi siłami wyczarowano owsiankę z jabłkami, obiad z czerwonej soczewicy z warzywami i dwie pasty warzywne: brokułową i z pestek dyni. Nie obyło się oczywiście bez wspólnej degustacji i dyskusji o odpowiedzialnej konsumpcji i o tym jak ważne jest wykorzystanie sezonowych produktów od lokalnych dostawców.
– Mamy nadzieję, że dzięki warsztatom coraz więcej osób zainteresuje się odpowiedzialną konsumpcją i to nie tylko na poziomie idei, ale także zaczną wprowadzać społecznie zachowania do swojego życia – podsumowuje Agata Blinkiewicz, jedna z organizatorek spotkania.
Dodaj komentarz