II konkurs kulinarny, pt (Nie)Dzika Kuchnia odbędzie się w restauracji Lizawka we wtorek 14 stycznia. Tematem całego dnia będzie dziczyzna. Odbędzie się konkurs w systemie black box dla zaproszonych szefów kuchni, będzie także wspólne gotowanie bigosu oraz dzielenie się pieczonym dzikiem. Jednym słowem, smacznie, w dobrej atmosferze i (nie)dziko. To druga edycja konkursu Mięso na karnawał.
Tym razem organizatorzy zaprosili szefów kuchni, a nie wyłaniali ich w drodze wcześniejszych eliminacji. Zaproszenia do gotowania konkursie otrzymali:
Marcin Deckert, szef kuchni Apartamenty Restauracja Za Murem;
Waldemar Kaniewski nominacja do Szefa Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau Polska 2019, Restauracja Grodzka 12 w Lesznie;
Marek Szuba szef kuchni restauracji IL Padrino w Poznaniu, laureat konkursów organizowanych przez Poznańską Spiżarnię Biesiadników;
Roman Serdiuk, szef kuchni Lavenda café & lunch, uczestnik konkursów eliminacji do Kulinarny Puchar Polski m.in. Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego;
Michał Fabiszewski MasterChef, finalista MasterChef 2016; Kajetan Buszewicz – Król Gęsiny 2019, szef kuchni DOMU Kitchen & Friends.
Uczestnicy konkursu po wylosowaniu elementu z dziczyzny, będą mieli 5 minut na dokonanie „zakupów” w ukrytym sklepie. Będzie to swoiste polowanie. Partnerem szefa kuchni w konkursie przy gotowaniu będzie osoba wybrana z grona gości, pod warunkiem, że nie będzie to kucharz. Na przygotowanie dania i wydanie, ekipa będzie miała 2 godziny.
W jury konkursu zasiądą partnerzy i przedstawiciele organizatora, ponieważ kucharze będą przygotowywać bigos, gotując go na zewnątrz w dużym kotle. Wśród atrakcji będzie też dzik pieczony w całości, tort oraz popisy kulinarne autora programu telewizyjnego Darz Bór, Przemysława Malca. Nie zabraknie mnóstwa atrakcji i dobrego jedzenia – a wszystko to w restauracji Lizawka przy Bałtyckiej 79. Warto dodać, że w Lizawce znajduje się Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny, a wśród gości będzie trzech z czterech honorowych ambasadorów dziczyzny: Teresa Richter, Mariusz Gachewicz, Juliusz Podolski. Niestety nieobecny będzie czwarty ambasador Adam Chrząstowski.
Stałym partnerem konkursów kulinarnych organizowanych przez Poznańską Spiżarnię Biesiadników jest Drużyna Szpiku. W czasie spotkań przeprowadzona będzie zbiórka na fundację. Wejście na konkurs to wykupienie cegiełki w wysokości 5 zł.
Konkurs z dziczyzną będzie pierwszym konkursem kulinarnym w roku 2020 organizowanym przez PSB. Na ten rok zaplanowano jeszcze co najmniej dwa:
3. Konkurs Kulinarny Pogromcy Szparagów – w kwietniu
4. Konkurs Kulinarny Gęsina na Imieninach – w październiku.
Organizatorzy:
Poznańska Spiżarnia Biesiadników (Juliusz Podolski, Maciej Piątek, Przemysław Lis, Wojciech Wojtkowiak, Andrzej Gołąbek, Marcin Stelmaszyk), Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny (Małgorzata Gruszczyńska, Artur Piotrowski, Mateusz Kołodziejczak), Restauracja Lizawka, Szkoła Smaku w Wojnowicach.
Partnerzy:
Adaszak – Ferma Kurza, BidFood Farutex, Bonduelle, Cafe Bayka, Carlsberg, Centrum Dystrybucji Gazu, Centrum Wina, Debic, Fanex, Firma Słomiński, Gacek Hurtownia Owoców i Warzyw, Goodjo, Gospodarstwo Rolno-Warzywne Szymon Bednarek, Grodziska Olejarnia Gałkowski, Las Pol Zakłady Przetwórstwa Dziczyzny Markowski, Lasy Państwowe, Leśniczówka Gościejowice, Marek Wysocki – Pan Ostry, MP Concept, Muszynianka, Oryginalny Sok, Panesco, Tom Gast, SAS, Spomlek – Skarby Serowara, Stallas, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego.
Patroni medialni:
LepszyPOZNAN.pl, Gastronom Wybrzeża, Biznes Restauracje&Catering, Ten Poznań, Szef Kuchni, WszystkoDlaKucharzy, Poradnik restauratora, Sukces po poznańsku, Darz Bór TV, TV Wielkopolska.
Dodaj komentarz