Festival Malta ma swoje dwa oblicza. Tym, od którego “wszystko się zaczęło” jest uczta teatralna. Drugim – ucztowanie w sensie dosłownym – czyli aspekt kulinarny, który co roku odbywa się na Placu Wolności w tzw. Generatorze Malta.
Działający między 8 a 28 czerwca Generator zgodnie z tematem przewodnim samego festiwalu – “Nowy Ład” serwował będzie oryginale, proste potrawy z całego świata.
Idiomem tegorocznej edycji to teatralne pytania o możliwe wersje przyszłości i kondycją otaczającego nas świata, bo to właśnie dzisiaj, pomimo rozwoju cywilizacyjnego i osiągnięć technicznych, pogłębił się kryzys ludzkiej tożsamości. Człowiek, poszukując swojego miejsca w świecie, zaczął tęsknić za przeszłością.
Mimo centralnego położenia i bliskiego sąsiedztwa Starego Rynku, Plac Wolności jest chętnie odwiedzany przez poznaniaków. Coraz częstsze dyskusje na temat roli i charakteru przestrzeni publicznej podejmowane przez różne grupy społeczne i media, zainspirowały również Fundację Malta do podjęcia tematu przearanżowania Placu.
Powracając do swoich korzeni „teatru ulicznego”, Malta postanowiła wykorzystać ukryty potencjał Placu Wolności i stworzyć na nim miejsce, które z roku na rok stało się sercem festiwalu i prototypem przyjaznego człowiekowi wnętrza urbanistycznego – opowiada Jola Starzak – projektantka i realizatorka konceptu przestrzeni na Placu Wolności – Generatora Malta 2015.
Stałym elementem Generatora jest kuchnia, serwowana od trzech sezonów przez restaurację Concordia Taste. Odpowiedzią na hasło przewodnie festiwalu jest powrót do początków sztuki kulinarnej, gdy kuchnie z różnych regionów świata łączyła prostota. Menu podkreślać będzie jego międzynarodowy charakter festiwalu. Wśród dań znajdą się m.in. krem z buraka, zupa jarzynowa z boczniakami, stir fry z kurczakiem, hummus na sałacie z pieczywem oraz sałata z kaszą bulgur. Natknąć się będzie można także na specjalnie przygotowaną, smaczną niespodziankę, która z pewnością elementem „starego ładu” nie jest…
Menu pierwszej kolacji w ramach „Długiego Stołu” z szefem kuchni Adamem Adamczakiem – finalistą programu „Top Chef” i kucharzem roku 2013 wybranym przez magazyn Kuchnia, przygotowała obecna rezydentka Concordii Taste Małgosia Pindych. Spróbować będzie można m.in.: chłodnika truskawkowego, ziemniaków z ogniska, wątróbki z cytrusami, sernika z koziego sera z rabarbarem czy pierogów na słodko. Propozycje te mają zaskoczą smakoszy swoją formą i wyglądem.
Z kolei wszyscy goście festiwalu będą mogli współtworzyć menu kolacji, które odbędą się 16 i 23 czerwca. Każdy kulinarny pasjonat może wysłać swoje zgłoszenie do konkursu „Długi Stół”. W tym celu należy przygotować propozycje dwóch przepisów autorskich potraw, które stworzone będą z naturalnych, sezonowych i regionalnych składników wraz z ich opisem i zdjęciem. Przepisy powinny być łatwe w przygotowaniu (ich wykonanie nie powinno zajmować więcej, niż 30 minut). Dania mają korespondować z tematem tegorocznego festiwalu.
Podczas spotkań przy „Długim Stole” kucharze opowiedzą o swoich inspiracjach, kulturze jedzenia oraz tajnikach sztuki gotowania. Bilety na kolację będą sprzedawane bezpośrednio przed jej rozpoczęciem. Istnieje także możliwość wcześniejszej rezerwacji miejsc.
Dodaj komentarz