Na ogół nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wielu obszarów naszego życia dotyczy zrównoważona konsumpcja. Odpowiedzialnym konsumentem można być w sklepie spożywczym, banku, biurze, domu, kuchni, społeczności lokalnej, a nawet podczas podróży. Jak zachowywać się odpowiedzialnie dowiecie się podczas specjalnych weekendowych warsztatów i kulinarnych prezentacji.
Ideę odpowiedzialnej konsumpcji promuje Studenckie Koło Naukowe CSR z Uniwersytetu Ekonomicznego. Najpierw w sobotę 15 marca zapraszamy studentów na herbatkę i ciasteczko do Kluboksiegarni Głośna na warsztaty, podczas których będzie można dowiedzieć się więcej na temat zrównoważonej konsumpcji w kontekście globalnym i lokalnym oraz bliskiej studenckim ideałom ekonomii współdzielenia. Będzie też garść praktycznych wskazówek i propozycji angażowania się w ciekawe inicjatywy w Poznaniu – informuje organizatorka, Agata Blinkiewicz
Kolejnym punktem projektu będą niedzielne warsztaty kulinarne, które odbędą się w Orkiszowych Polach.
Harmonogram wydarzeń:
15 marca, godz. 11.00 Kluboksięgarnia Głośna (ul. Święty Marcin 30) – Spotkanie z odpowiedzialnością: warsztaty nt. odpowiedzialnej konsumpcji, gośćmi będą Kalina Michalska z Tytki i Wojciech Zięba ze Stowarzyszenia Sprawiedliwego Handlu Trzeci Świat i My
16 marca, godz. 10.30/13.00 Orkiszowe Pola (ul. Strzeszyńska 63) – Odpowiedzialnie w kuchni: warsztaty kulinarne dla dwóch grup
Do 13 marca trwa konkurs „Odpowiedzialna konsumpcja po studencku”: na skn.csr@gmail.com należy przesłać oryginalne zdjęcie z krótkim opisem lub filmik pokazujący, w jaki sposób można realizować zasady odpowiedzialnej konsumpcji. Najlepsze filimiki i zdjęcia opublikowane zostaną facebooku i nagrodzone upominkami książowymi m.in. “Firma zrównoważonego rozwoju” Chrisa Laszlo.
Formularz zapisów na warsztaty: KLIK
Dodaj komentarz